Natržený meniskus | Jak ho poznat, léčit a kdy je nutná operace? | Moje zdraví

Natržení menisku

Natržení menisku je poměrně běžné poranění kolene způsobené nepřiměřenou zátěží. Meniskus si můžeme poškodit nejčastěji při sportu nebo při úrazu, kdy vlivem přetížení dochází k jeho deformaci.

Menisky jsou vazivové poloměsičité ploténky, které tlumí nárazy při pohybu a stabilizují kolenní kloub. V každém kolenním kloubu se nachází dva menisky – vnitřní a menší zevní. Meniskus může být poškozen při zkroucení nebo nepřiměřeném točení kolene a natržení menisku může také doprovázet prasknutí kolenních vazů. Rizikovým faktorem je věk, protože meniskus se během stárnutí opotřebovává a stává se náchylnějším ke zranění.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Koleno, meniskus

Příznaky natržení menisku

Projevy závisí na závažnosti poranění menisku. Malou trhlinu poznáme podle slabé bolesti a provází ji otok trvající po dobu dvou až tří týdnů.

Při větší trhlině je typická bodavá bolest na straně nebo v centru kolene, noha je však schopná chůze. Při úrazu můžeme pocítit prasknutí či pocit vyskočení kolena. Otok trvá 2 až 3 dny, koleno se nemůže pořádně ohnout. Pokud kolenem rotujete do stran, objeví se ostrá bolest. Dochází k uzdravení, ale při minimálním točení kolene do stran nebo při přetížení se příznaky znovu objeví.

Pokud se kousky menisku vklíní do kolenního kloubu, objevuje se krvácení do kolene, koleno otéká, tuhne a může se objevit lokální přehřátí a zarudnutí postižené oblasti. V případě současného poranění vazů se může v místě rozvinout hematom.

Léčba natržení menisku

Léčba závisí na typu a lokalizaci, věku a typu zátěže. Nechirurgická léčba zahrnuje klid, přikládání ledu, kompresní obvaz kolene, zvýšení postižené nohy a fyzikální léčbu.

Chirurgický zákrok spočívá ve vyjmutí části nebo celého poškozeného menisku, případně je možné jej sešít, pokud se trhlina nachází v jeho prokrvené části. Zákrok se provádí většinou artroskopicky. Dvěma či třemi vstupy o velikosti cca jednoho centimetru se dovnitř kolene zavede tzv. artroskop, kterým lékař prohlédne kloub. Druhým vstupem lékaři za pomoci operačních nástrojů ošetří poškozený meniskus. Cílem operace je zachovat co největší část menisku.

Celý zákrok lékaři sledují na monitoru. Kloub je při operaci vyplněn tekutinou, která místo proplachuje a současně také umožňuje odstranění poškozené tkáně. Celý zákrok trvá cca 20 až 40 minut a obvykle se provádí při celkové anestézii, někdy při spinální anestezii (pacient necítí tělo od pasu dolů).

Po zákroku je koleno zafixováno ortézou a následují rehabilitace, které trvají přibližně 4-10 týdnů. Součástí léčby je také omezení pohybu kolenního kloubu a důsledné používání zdravotních pomůcek.

Pokud má pacient po odstranění menisku dále bolesti, stala se nadějnou transplantace menisku. Jedná se o přenos tkáně menisku od dárců.

Léky 

Lékař předepíše analgetika (Ibalgin, Ibuprofen, Algifen). Ty pomáhají jen zmírnit obtíže, ale neléčí.

Bylinky

Pomáhají masti a tinktury z kostivalu, kaštanu a měsíčku lékařského. K léčbě kolene se užívá také lopuchová tinktura.

Homeopatika

Zmírnit obtíže může Arnica Monatan 9 C, Ruta Graveolens 9 C, Rhus Toxicondron 9 C.

Domácí léčba a babské rady

Některé zdroje doporučují preparáty s kyselinou hyaluronovou, která však spíše působí na klouby než na meniskus jako takový, rozhodně tím ale nic nezkazíte. Při velké bolesti si můžete pomoci také přikládáním ledových obkladů, podložením nohy a zavedením klidového režimu. Ulevit se vám může rovněž díky analgetikům.

Délka léčby

14 dnínásledná rehabilitace trvá týdny
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.

Vyšetření 

Diagnózu stanoví lékař posouzením mechanismu úrazu a klinickým vyšetřením – bolestivost a lupání na vnitřní kloubní štěrbině, zvýraznění bolesti ohnutím a rotací kolena. Často je přítomen výpotek v kolenním kloubu.

Lékař dále nařídí rentgenové vyšetření a ultrazvuk, ale to jen pro případné vyloučení jiného poranění. Meniskus na RTG vidět není, na snímku lze vidět pouze snížení kloubní štěrbiny. Přesnější zobrazení poskytuje magnetická rezonance, ale ani ta není zcela spolehlivá a navíc jde o nákladné vyšetření určené spíše pro zobrazení život ohrožujících onemocnění.

Možné komplikace

Komplikací je vklínění menisku do kolenního kloubu.

Trvalé následky

Chybná léčba může znamenat špatnou pohyblivost kolene a vadu chůze.

Závažnost onemocnění

lehké
střední
vážné

Zdravotní cviky

Nejprve je třeba nechat nohu v klidu, poté fyzioterapeut ukáže speciální cvičení.

Poranění menisku u dětí

V nízkém věku je riziko poškození menisku malé, objevit se může tzv. diskoidní meniskus neboli vrozená varianta onemocnění. U dětí se přistupuje nejčastěji k léčbě, jejíž cílem je zachování menisku rekonstrukcí.

Prevence

Opatrnost při sportu, důležitý je pravidelný strečink, protažení a nepřeceňování svých sil.

Kdy jít k lékaři

Lékaře navštivte při pichlavé bolesti a otoku kolene.

VIDEO: Jakým povoláním byste se měli raději vyhnout? Kde vám hrozí největší riziko úrazu?

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.