Dejte si od partnera pauzu. Život vám prodlouží čas s přáteli, tvrdí vědci | Moje zdraví

Dejte si od partnera pauzu. Život vám prodlouží čas s přáteli, tvrdí vědci

Dejte si od partnera pauzu. Život vám prodlouží čas s přáteli, tvrdí vědci
Autor: istock.com
12. června 2019 • 06:00

Plánujete prodloužený víkend nebo dovolenou s rodinou? Pak byste si to možná měli ještě rozmyslet. Podle vědců nám totiž mnohem víc prospívá, když trávíme čas s přáteli, a ne se svými nejbližšími.

Až doma oznámíte, že chcete vyrazit na výlet s přáteli, možná se setkáte s údivem svého partnera i dětí. Možná na vás dokonce udělají smutné psí oči, abyste je neopouštěli. Nedejte se a řekněte jim, že tím posilujete své zdraví. Psychologové totiž mají za to, že společné zážitky s přáteli prodlužují život, snižují riziko srdečních onemocnění a dokonce pomáhají lépe snášet bolest.

Už v roce 2016 přišli vědci s tím, že kávička s kamarádkou nebo pánská jízda zvyšují produkci „hormonu lásky“ oxytocinu. Díky němu jsme pak milejší a vstřícnější, a snadněji tak udržujeme své vztahy.

Samota je největší zabiják

Studie Harvardské univerzity v roce 2012 zase zjistila, že lidé, kteří neudržují silná přátelství, mají tendence k depresím a o poznání častěji umírají v mladším věku. Studie na vzorku téměř 310 000 lidí zjistila, že nedostatek sociálních vazeb zvyšuje riziko předčasné smrti až o 50 %, což je přibližně stejně jako v případě kouření 15 cigaret denně. Dokonce i riziko vzniku demence roste v závislosti na tom, jak moc se lidé cítí osamělí.

Až tedy zase otevřete svůj diář, nezapomeňte si aspoň jednou týdně naplánovat oddychový večer s přáteli nebo s nimi vyrazit za zábavou třeba na celý víkend.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.