Sezónní afektivní porucha | Co je SAD a jak ji poznat? | Moje zdraví

Sezonní afektivní porucha: Jak nejlépe zvládnout zimní smutnění?

Sezonní afektivní porucha: Jak nejlépe zvládnout zimní smutnění?
... • Autor: istock.com
9. března 2023 • 06:00

Také se vám v zimě stává, že je vaše nálada na bodu mrazu? Na vině může být afektivní sezonní porucha. Ta většinou přichází s podzimem a svého vrcholu dosahuje na přelomu ledna a února. Co to je a jak se jí lze bránit? 

SAD neboli sezonní afektivní porucha podle odborníků postihuje celou řadu lidí především v zimě. Svého vrcholu pak dosahuje v lednu a v únoru. Co to je a jak přesně ji poznáme? 

Video se připravuje ...
Epicentrum: Podzimní „depky“ způsobuje střídání času i počasíVIDEO 

SAD trpí až 10 milionů Američanů, kteří s příchodem zimy často sledují velký pokles své psychiky. Tak je také SAD nazývána, jako depresivní porucha se sezonním průběhem, která, ačkoli může začít již na podzim, svého vrcholu dosahuje na přelomu ledna a února. Tedy v čase, kdy už se plně těšíme na jaro. Tak už to ale s psychikou bývá. 

Jaké jsou příčiny SAD?

Mezi hlavní příčiny, proč se SAD dostaví, patří především nedostatek slunečních paprsků a celkově temné dny. Díky tomu se stává, že biorytmus člověka nepracuje, jak má, a cirkadiální rytmus člověka je narušen

To se následně může projevit poruchami spánku a nástupem depresivního stavu. Jedinou výhodou této „deprese“ je fakt, že jde skutečně o sezonní záležitost, která s příchodem jara začne ustupovat, až se úplně vypaří. 

Jak se projevuje SAD?

Zde je potřeba říci, že u každého člověka naprosto jinak. Někdo může mít pocit, že je „jen“ smutný a nic ho nebaví, jiný člověk ale může mít pocit, že se jeho život nachází v samém epicentru konce. I proto je často obtížné SAD správně diagnostikovat. 

Mezi hlavní příznaky SAD patří:

  • Výrazná náhlá ztráta energie a s ní spojená únava. Mnohdy navzdory tomu, že člověk spí dostatečný počet hodin.  
  • SAD se však může projevovat i tím, že spíme až příliš, skoro to vypadá, jako bychom v posteli chtěli bydlet.
  • Jedním z dalších projevů SAD pak může být zhoršená schopnost koncentrace, která se projevuje celkově zastřeným myšlením. Zkrátka během SAD vůbec nemáme jasno v tom, co chceme a co si myslíme.
  • SAD způsobuje podrážděnost, což v měsících, kdy skoro nesvítí slunce, nejspíš nikoho nepřekvapí.
  • V případě horší formy SAD se může dostavit enormní únava, myšlenky na sebevraždu, nebo dokonce sociální izolace

Co dělat v případě, že se SAD skutečně dostaví?

  • Snažte se spát alespoň 8 hodin denně. Díky spánku regenerujete a hladiny hormonů se stabilizují, což je pro zachování psychické pohody skutečně důležité.
  • Cvičte. Je sice známo, že lidé, kteří mají „depku“, se do cvičení vůbec nehrnou, přesto je nutné se donutit. Díky sportu dostanete tolik potřebnou dávku hormonů štěstí neboli endorfinů. 
  • Snažte se být na čerstvém vzduchu a na slunci, kdykoli to jen bude možné. I když je zima a slunečních paprsků je nedostatek, jsou i dny, kdy je krásně. A těch je potřeba náležitě využít. 
  • Jezte zdravě a vyváženě. Dle odborníků totiž strava velmi ovlivňuje to, jak se v daný moment cítime. V případě SAD se pak doporučuje konzumovat zeleninu, a to každý den, ale také zařadit aromatické koření jako kurkumu, skořici, zázvor či česnek. Přesně tyhle potraviny totiž zbožňují střevní bakterie, které víc než kdy jindy musíme podpořit. I ony totiž ovlivňují naši psychiku. 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.