Deset rad odborníků, jak zlepšit partnerský vztah | Moje zdraví

Deset rad odborníků, jak zlepšit partnerský vztah

Deset rad odborníků, jak zlepšit partnerský vztah
Autor: istockphoto.com
19. února 2019 • 06:00

Základní vztahové potíže se v čase příliš nemění. Takže i dnes lze za nejčastější považovat hlavně problémy v komunikaci, nevěry a neshody v intimním soužití.

Ve všech třech oblastech dochází k některým – nikoli kosmetickým – změnám. V komunikaci jde o přesun od hádek k nekomunikaci, nevěry jsou frekventovanější, ne však proto, že by dnešní partneři byli ve vztazích neposednější, ale proto, že přibývá odhalených nevěr – kvůli mobilům i sociálním sítím.

A intimní soužití? "Přibývá dvojic, kde má nižší zájem o sex muž,“ vysvětluje Petr Šmolka, dlouholetý manželský poradce působící jako vedoucí Poradny pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy v Praze.

Změň se kvůli mně! Až po tobě!

Znáte ten pocit, že máte moc změnit toho druhého? Podléhá mu mnoho lidí žijících v páru. Jak je to ale doopravdy?

„Často vyjadřujeme přání, v čem by se ten druhý měl změnit, ale je třeba si především říci: Co bych pro to mohl udělat já? Umění mluvit o tom, co nám vadí, je zapotřebí. Na druhé straně, nejdříve bychom měli zapátrat sami v sobě, proč nám ta či jiná konkrétní věc vadí, jestli se náhodou nejedná o nějaký náš problém, který neumíme vyřešit, a nepřenášíme proto zodpovědnost na partnera. A když zjistíme, že opravdu potřebujeme, aby se partner v něčem změnil, začněme mluvit o sobě – co mi vadí, proč mi to vadí, jakou změnu bych potřeboval a podobně,“ vysvětluje Jan Martínek, psycholog z psychologických a psychoterapeutických poraden v Roudnici, Kralupech nad Vltavou a Praze.

Obdiv je kořením vztahu

Pro muže je nejsilnějším afrodiziakem nikoli sex, ale obdiv. Nebude-li jej mít doma, bude ho hledat jinde. To jen na adresu žen, které tvrdí, jak rády by jej obdivovaly, jen kdyby bylo za co. Když nechybí dobrá vůle, určitě se každé ženě podaří přistihnout svého partnera při něčem, co se mu zrovna alespoň trochu povedlo. Jenže i žena potřebuje od svého partnera ocenění. Jeho chvála v ní posiluje pocit, že se na ni soustředí a vidí na ní pozitiva, která už nepotřebuje hledat jinde.

10 posilovačů vztahu:

Kdo umí být sám, těší se pak na druhého
„Konečně jedeme na pořádnou dovolenou. Strávíme ji spolu sami, což určitě posílí náš vztah.“ Funguje to opravdu tak? „Pokud by atraktivní, a tedy také finančně náročnější dovolená znamenala i to, že ji strávíme společně, tak bych se jí automaticky nebránil. Pro vztah je však mnohem důležitější kvalita společných chvil než jejich finanční hodnota. Na druhou stranu bych se bránil tvrzení, že pouze společné chvíle jsou ty důležité. Stejně jako v jiných oblastech i zde platí, že je třeba hledat zlatou střední cestu, tedy například umět být také sám,“ komentuje Jan Martínek.

Teď jsem to já
„Stávající partnerka nebude celá u vytržení naslouchat tomu, jak fantastická byla ta před ní, ta postava, ta dračice v posteli,“ vysvětluje Petr Šmolka. Ve vlastním zájmu bychom se měli smířit s tím, že před námi už někdo byl, nic víc nechtít vědět a doufat, že po nás už žádný další nebude. Nejen doufat, ale také pro to alespoň něco dělat! "Více chválit než kritizovat, projevovat zájem a vyhýbat se tématům, která jsou pro partnera zraňující!“

Každý si hledá své
Smiřme se s tím, že nám ve vztahu bude převážně docela fajn, a občas dokonce i víc než jen docela. Muži jsou neradi zatěžováni všedními starostmi, vítají teplo domova. Žena potřebuje více komunikace a zájmu, vítá, když ji muž neshazuje a bere vážně její stesky.

Řeš to aspoň chvíli se mnou
Žena pokaždé nechce, aby muž vyřešil její problémy, ale aby ji vyslechl – pro ženu je afrodiziakem jeho ochota naslouchat a brát ji vážně! Pánové, odložte noviny nebo vrtačku, když vám chce partnerka něco sdělit.

Zastupitelnost má fungovat nejen v zaměstnání
Občas je třeba, aby partner na určitý čas převzal povinnosti, které jsme dosud zvládali sami. Naším milým překvapením proto je, že si začneme cenit své drahé polovičky pro vlastnosti, o kterých jsme dosud neměli ani ponětí, a naše nadšení a vzájemná důvěra se ještě více prohloubí.

Pomýšlíte na rozvod? Tyhle věci mohou zachránit váš vztah.

Důvěra je víc než cokoli jiného
V životě zažíváme nejen radostné, ale i bolestné chvilky. Svěřovat se blízkému člověku se svými starostmi má být normální projev důvěry, ale málo si této možnosti vážíme. Partnerovi to umožní poznat vás ještě blíže a dokázat odhadnout, jak se v budoucnosti zachováte v podobných situacích.

Tmelení s prostředníkem
Neustále se škorpíte, ale neumíte si to říci napřímo, protože k sobě máte emočně příliš blízko? Využijte služeb mediátora, který mezi vámi zprostředkuje komunikaci. Je to třetí nezainteresovaná osoba, kterou obě strany respektují. Kdybychom hledali paralelu v oblasti (psycho) terapie, asi nejvíc se mediátorovi blíží manželský (párový) terapeut. Je vhodné se na něj obrátit, když nejsme schopni najít způsob, jak se vlastními silami vypořádat s neshodami ve vztahu.

Pofoukat nestačí
Mnohá zranění ve vztazích vzniknou v momentech zkratu nebo zoufalství (nebo k nim přijdeme „náhodou“). Pokud se původce zranění neodhodlá k trpělivému ošetření rány, připravuje druhému peklo na zemi. Zahojit znamená nejen ránu zalepit, ale přesvědčit partnera, že se to už nikdy znovu nestane.

Zvědavost zabila kočku
"Projíždění“ mobilů a e-mailové komunikace partnera by pro vás mělo být tabu. Tvrdíte-li, že je váš vztah založený na důvěře, pak byste měli dodržovat určitá pravidla, například nehledat důkazy, že vás třeba podvedl. Moderní technologie jsou v pozadí asi osmdesáti procent odhalených nevěr, mnohdy dokonce nevěr pouze virtuálních. Přitom by možná stačilo, kdybychom někdejší slogan ´zatloukat, zatloukat, zatloukat‘ pozměnili na ´mazat, mazat a zase mazat‘. Mazat textové zprávy, jakož i nežádoucí stopy na sociálních sítích. Kousek ohleduplnosti by to chtělo, pánové a dámy!“ radí Petr Šmolka.

Nehledat viníky venku za vaším prahem
Chcete-li hroutící se vztah zachránit, měli byste hledat ne viníky, ale řešení. Cítíte-li, že na to sami nestačíte, není žádnou ostudou, když zvolíte odbornou pomoc. Česko má unikátní síť manželských poraden. Nepotřebujete žádné doporučení, všechny služby jsou bezplatné, máte právo vystupovat anonymně, partnerova účast není nezbytnou podmínkou.

Jaká je ta pravá přísada pro dlouhotrvající šťastný vztah?

„Ptáte-li se na jednu přísadu, tak ji neznám. Kdyby ale ta přísada mohla být jakýmsi koktejlem, nalil bych do něj schopnost naslouchat, respekt, toleranci, empatii, lásku, vzájemnou fyzickou přitažlivost, ale také zdravé sebevědomí, schopnost strávit nějaký čas o samotě a určitě vzájemnou úctu,“ shrnuje všechny rady Jan Martínek.

Tento článek vyšel v časopisu Moje zdraví. Aktuální číslo si můžete koupit na www.ikiosek.cz.

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.