Mám se rozvést, nebo zůstat kvůli dětem? | Moje zdraví

Kdy má smysl zůstat v manželství jen kvůli dětem?

Kdy má smysl zůstat v manželství jen kvůli dětem?
Někdy děti trpí v nešťastném manželství víc, než kdyby se rodiče kultivovaně rozvedli • Autor: iStock.com
8. ledna 2018 • 06:00

Manželství je věc na celý život. S tímto předsevzetím by do něj měl každý vstupovat. Život se ale mění a lidé také. Když ve hře nejsou děti, je poměrně jednoduché prásknout dveřmi a odejít. Když ale máte společné děti, je rozhodování o vaší společné budoucnosti mnohem složitější. Poradíme vám, jaké čtyři otázky si při něm máte položit.

„Pokud jsou děti opravdu jediným důvodem, proč ještě nejste u soudu, pravděpodobně pro ně zachování vašeho manželství nebude ta nejlepší volba,“ říká Rebecca Hendrix, americká rodinná terapeutka. „Z mé zkušenosti vyplývá, že pokud spolu lidé zůstávají jen z tohoto důvodu, jen prodlužují rozvodovou agónii a to nikdy nevytváří zdravé prostředí,“ připojuje svůj názor rozvodová advokátka Vikki Ziegler z New Jersey.

Samozřejmě existují výjimky: Pokud byste měla přijít o střechu nad hlavou nebo je jasné, že byste rozvedeni nedokázali zajistit základní potřeby rodiny, pak je situace jiná. Ale někdy se člověk existenčních otázek obává až příliš a přitom zůstává v nezdravém vztahu. Kdy může být pro děti rozvod lepší variantou? Pokud se v podobné situaci nacházíte vy sama nebo někdo z vašich blízkých, mohly by pomoci odpovědi na následující otázky.

Je váš vztah pro děti dobrým příkladem?

Děti se učí nejvíc nápodobou. Podívejte se na sebe jejich očima: Chtěla byste, aby jednou žili v podobném vztahu? „Pokud si jdete s manželem neustále po krku a nemáte pro sebe ani jedno slovo uznání, může se stát, že děti budou mít jednou strach navázat vážnější vztah jen proto, aby se nedostaly do stejné situace jako otec a matka,“ vysvětluje Rebecca Hendrix.

Cítíte neustálý stres z nefunkčního vztahu?

Stres z nefungujícího vztahu se často podceňuje, přesto může působit velké škody. Často si ho člověk ani neuvědomuje, zato je ale přítomný stále. Kvůli tomu může být člověk podrážděný, unavený a děti jsou první, kdo si to nejen uvědomí, ale také pocítí na vlastní kůži. „Rozvod je smutný a velmi emotivní,  často se ale stane, že ve finále přinese velkou emoční úlevu pro celou rodinu,“ říká Rebecca Hendrix.

Na co vlastně čekáte?

Až děti začnou chodit do školky, do školy, až jim bude patnáct... To jsou časté milníky, které si člověk před rozvodem dává. Zkuste si ale odpovědět, co se vlastně zlepší, až... Budete moct chodit do práce a vydělávat a budete samostatnější. Ano, to je pochopitelný důvod. Ale čekat, že až budou starší, tak to lépe ponesou? A není to naopak, protože s vámi žily delší dobu? Anebo se s manželem začnete chovat tak, že dětem s vámi rozhodně nebude příjemně? Upřímně – mnohem víc než „kdy“ záleží na tom „jak“ se lidé rozvedou.

Jak varianta „zůstat“ opravdu ovlivní duševní zdraví vaše a vašich dětí?

Pokud cítíte, že setrvání ve vztahu má vliv na vaše duševní zdraví nebo si nejste jista, zajděte za terapeutem rovnou. Svěřte mu své obavy o sebe a případně i o děti. Jeho zkušenosti vám určitě pomohou v rozhodování.

Informace vám pomohou v každém případě. Můžete se o možnostech nezávazně pobavit s rozvodovým právníkem, o dopadech vašeho rozhodnutí – ať již bude jakékoliv a padne kdykoliv – s terapeutem nebo rodinným poradcem. „V informovanosti je síla,“ uzavírá Vikki Ziegler. „Pak teprve budete moct udělat s čistým svědomím rozhodnutí, za kterým si budete stát.“

Článek vyšel v původním znění na ženy.cz.



Autor: Irena Sládečková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.