8 kroků, které vám v této době pomohou lépe zvládat stres | Moje zdraví

8 kroků, které vám v této době pomohou lépe zvládat stres

8 kroků, které vám v této době pomohou lépe zvládat stres
Autor: iStock.com
13. listopadu 2020 • 12:00

Koronavirová epidemie silně ovlivňuje náš současný život. Člověk má rozhozený režim, chybí mu rozptýlení například v podobě sportu nebo setkávání s přáteli a ani počasí neláká k procházkám ven. To vše a navíc ještě nejistota z toho, co bude, se podepisuje na našem tělesném i duševním zdraví. V této době je více než kdy jindy důležité myslet na nějakou strategii proti stresu. Jak by měl podle odborníků vypadat váš plán?

Je normální, že člověk cítí obavy, když neví, co nastane. „Když nemáme dostatek informací a představ o budoucnosti, když jsou věci nejisté, je přirozené, že je člověk nervózní,“ říká Amelia Aldao, klinická psycholožka z New Yorku a zakladatelka kliniky Together CBT, která se specializuje na skupinové terapie úzkosti, stresu a deprese. „Úzkost nám pomáhá zabývat se budoucností a připravovat různé scénáře vývoje událostí,“ doplňuje. Zvyšuje naši ostražitost a připravuje na přirozenou reakci lidského těla na stres – na útěk, nebo útok. 

Jenže tyhle reakce u našich předků s odezněním nebezpečí odezněly také. Pokud je ale stres dlouhodobý a tělo nestíhá relaxovat a zklidnit se, odráží se to negativně na zdravotním stavu. Tělesném i duševním. Při dlouhodobém působení se pak mohou objevit imunitní reakce nebo se dostaví různé psychosomatické potíže od bolestí hlavy či břicha po podrážděnost a další potíže, jako jsou přibývání na váze, nespavost, deprese, úzkost a únava.

Nejlepším řešením pro současnou dobu je podle amerického kouče Michaela Mantella sestavit si preventivní plán proti stresu a ten se snažit dodržovat. Co odborník doporučuje?

1. Cvičte a buďte aktivní každý den – ale nepřehánějte to. Hýbejte se, ale dejte tělu čas se zotavit. Nemusíte lámat rekordy, naopak, přílišné vyčerpání by mohlo vést k řadě vážných zdravotních problémů. Procházejte se, cvičte doma, ale s respektem.

2. Omezte kávu. Pokud jste z kanceláře zvyklí na několik šálků kávy denně, doma během lockdownu to může být problém. Kofein může zesílit úzkost, zkomplikovat usínání nebo hluboký spánek a dráždit žaludek. Ani jedno z toho vám na klidu a rovnováze nepřidá.

3. Jezte chytře. Přidejte do stravy co nejvíce barev, ideálně v podobě zeleniny, ořechů nebo luštěnin. Zelenina obsahuje fytochemikálie, látky, které přinášejí nemalé benefity zdraví tělesnému i duševnímu. Působí protinádorově, protizánětlivě, podporují imunitu a správnou funkci nervového systému.

4. Zkroťte své myšlenky. Zkuste si uvědomit jednu věc: Realita stres nezpůsobuje, jsou to vaše myšlenky a reakce na události. Ty vás stresují. A ty můžete také změnit. Přijímat skutečnost bez hodnocení a stresu se můžete naučit pomocí všímavosti neboli mindfulness. Více čtěte zde.

5. Zhluboka dýchejte. Hluboké břišní dýchání spojuje vaše tělo a mysl, zpomaluje srdeční frekvenci, uvolňuje svaly a snižuje krevní tlak. Zkuste se alespoň dvakrát denně zastavit na pár minut a soustředit se jen na svůj dech. Stojí to za to.

6. Nerozvíjejte katastrofické scénáře. Zkuste pozorovat chvíle, kdy vás přepadají obavy. Jaké jsou to přesně myšlenky? Jsou produktivní a smysluplné? „Produktivní starosti vedou ke smysluplným činnostem, neproduktivní starosti způsobují, že se cítíme ještě více nervózní a nejistí, což vede k začarovanému kruhu,“ vysvětluje Amelia Aldao. Pokuste se rozlišit, kdy myslíte na důležité věci (jestli máte nakoupeno nebo čisté roušky na další den) a kdy jen myslíte na nejhorší a vymýšlíte v duchu katastrofické scénáře. Pokud myslíte na něco, co nemůžete ovlivnit, pryč od toho.

7. Zaměřte se na vděčnost a laskavost. Je pozoruhodné, jak vděčnost může změnit úzkost. Najít na všem zlém něco dobré je velmi efektivní. Vídáte se méně s rodiči? Možná to znamená méně hádek a hezčí čas. Nebaví vás vařit? Zkuste jednodušší, ale nová jídla podle časopisu. A zkuste být k ostatním laskaví. Podle výzkumů je právě ohleduplnost a pomoc druhým jednou ze zásadních věcí, která lidem pomáhá překonávat těžké chvíle.

8. Nesnažte se jen přežít, ale prospívat. Na každou překážku se dívejte jako na nastavení silnějšího návratu. To vám pomůže rozvíjet odolnost, psychologický mechanismus, který udržuje lidi v chodu. Nepřežívejte – žijte teď. Najděte si každodenní rituály, které vás budou bavit. Nemůžete do tělocvičny?  Zkuste konečně pár dní v týdnu doma cvičit, jak jste si třeba předsevzali na začátku roku. Nemůžete do přírody? Pořiďte si domů květiny. „Neexistuje žádné správné nebo nesprávné rutinní jednání, ale výběr několika věcí a jejich dodržování pomáhají více, než si uvědomujete,“ říká terapeutka.  

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.