Už nikdy vám doma nebude chybět! Která tradiční česká pochutina pomáhá proti zácpě i rakovině? | Moje zdraví

Už nikdy vám doma nebude chybět! Která tradiční česká pochutina pomáhá proti zácpě i rakovině?

2. února 2024 • 04:58

Jíme ji zcela běžně, ale nejspíš si ani neuvědomujeme, jaké zdravotní benefity nám přináší. Řeč je o „obyčejné“ hořčici. S jakými neduhy nám může její konzumace pomoct a jak ji do jídelníčku zařadit co nejvíce?

Hořčice je plná živin a antioxidantů

Hořčice je zdrojem řady důležitých živin, včetně vápníku, železa, manganu, fosforu a zinku. Obsahuje také antioxidanty, jako jsou flavonoidy, karotenoidy a fenolové sloučeniny, které pomáhají chránit tělo před poškozením volnými radikály, bakteriemi nebo plísněmi.

Hořčice optimalizuje trávení a pomáhá proti zácpě. • Autor: iStock.com

Podporuje trávení

Hořčice obsahuje látky známé jako isothiokyanáty, které mají schopnost stimulovat trávicí trakt. Konzumace hořčice může také pomoct mírnit nadýmání a podporovat pohyb střev, a tím bojovat například proti zácpě.

Pomáhá tělu se záněty

Hořčice má také protizánětlivé vlastnosti a umí přispívat k celkovému zdraví srdce a cév. Některé studie naznačují, že pravidelná konzumace hořčice může snižovat riziko vzniku chronických zánětlivých onemocnění, jako je například revmatoidní artritida. Pravidelná, ale rozumná konzumace hořčičných semínek by měla zklidnit i záněty kůže způsobené například lupénkou.

Hořčice by měla pomáhat i od příznaků lupénky. • Autor: istock.com

Chrání proti rakovině

Některé výzkumy prováděné na zvířatech naznačují, že látky obsažené v hořčici mohou mít protinádorové účinky a pomáhat snižovat riziko vzniku některých typů rakoviny, jako jsou rakovina tlustého střeva a rakovina prsu.

Jak na hořčičnou zálivku? • Autor: iStock

Jak hořčici zařadit do jídelníčku?

Pokud nejste fanouškem ostré chuti samotné hořčice, zkuste ji zkombinovat s medem. Ideální je k tomu jednoduchá zálivka na salát. Potřebovat budete:

  • 1 polévkovou lžíci oblíbené (nejlépe hrubozrnné) hořčice
  • 1 polévkovou lžíci medu
  • 3 polévkové lžíce panenského olivového oleje

Vše uzavřete do zavařovací skleničky a důkladně protřepte, dokud nevznikne krémová zálivka. Smíchejte s oblíbenou zeleninou (římský nebo ledový salát, okurka, červená paprika, čekanka, cibule) a ihned podávejte. 

Jaké potraviny jíst při zácpě? Poradíme vám v našem videu:

Video se připravuje ...
Co jíst při zácpě?VIDEO 

Autor: Iveta Burketová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.