Příbytek tělesné hmotnosti | Moje zdraví

Příbytek tělesné hmotnosti

Přibývání tělesné hmotnosti často souvisí se stravovacími návyky. Může být ale i známkou vážnějšího onemocnění.

Příčinou přibývání na váze může být příjem nadměrného množství potravin, ale také nevyvážená skladba jídelníčku nebo nepravidelné stravování, které zpomaluje metabolismus a nutí tělo ukládat si tuky do zásoby. Příklad zdravého jídelníčku najdete zde.

Nárůst váhy může souviset se změnou denních návyků – člověk například přestane sportovat, méně se hýbe, získá sedavé zaměstnání, případně omezí fyzickou aktivitu, například kvůli nemoci nebo rekonvalescenci, a přitom nezmění jídelníček. Protože nevydá tolik energie, její přebytek získaný z potravy se ukládá v těle v tukových zásobách.

Tělesná hmotnost může narůstat vlivem stresu. Během stresových situací stoupá hladina hormonu kortizolu a s ní i produkce glukózy. Nadbytek kortizolu ale znamená nadbytek glukózy v oběhu. Pokud ho tělo nespotřebuje, uloží se v tucích.

Za nárůstem váhy mohou stát také psychické problémy, například úzkosti nebo deprese. Nárůst váhy bývá také spojen s odvykáním kouření, kdy má člověk tendenci nahradit cigaretu něčím k jídlu.

Někdy dochází k přibírání na váze v důsledku hormonálních změn (hlavně během menopauzy).

Zvýšení váhy může být důsledek užívání některých léků, například kortikoidů, hypotyreózy (snížené funkce štítné žlázy) nebo Cushingovy choroby.

Pokud hledáte zdravý způsob, jak změnit jídelníček a životní styl, čtěte náš speciál Jak zhubnout.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.