Píchání v uchu | Moje zdraví

Píchání v uchu

Bolest v uchu bývá poměrně častým problémem a v dětství ji zažila řada z nás. Nejčastěji signalizuje zánět v oblasti ucha. Ten se ovšem nevyhýbá ani dospělým.

Příčiny

Zánět středního ucha

Nejčastější příčinou je zánět středního ucha. Většinou bývá postiženo jen jedno ucho, a to zejména u dětí mezi 6 měsíci až třemi roky. Postihuje ale i starší děti a méně často i dospělé. Příznakem jsou bolest a tlak v uchu způsobené přebytečnou tekutinou tlačící se na ušní bubínek, zvýšená teplota až horečka, nechutenství, nespavost. Začíná jako virové onemocnění horních cest dýchacích a má tendenci se komplikovat bakteriemi v hnisavý zánět. Tekutina hromadící se v dutině způsobuje velkou bolest. Může dojít až k protržení bubínku.

Zánět zvukovodu

Za pícháním v uchu a dalšími nepříjemnými obtížemi, jako jsou zhoršení sluchu, bolest nebo nepříjemný tlak, může být také zánět zvukovodu. Ten může vzniknout v důsledku nahromadění ušního mazu, který vytvoří ve zvukovodu zátku, často k zánětu dojde také poté, co se do ucha dostane voda, například po koupání. Většinou je potřeba ušní maz odstranit propláchnutím na ORL.

Jiné příčiny píchání v uchu mohou být například dlouhý pobyt v chladu nebo průvanu, případně úraz hlavy.

Kdy jít k lékaři

Při intenzívní bolesti nebo pokud z ucha začala vytékat tekutina, zajděte k lékaři ihned.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.