Petechie | Jak je poznat a proč červené flíčky vznikají? | Moje zdraví

Petechie

Petechie jsou drobná tečkovitá krvácení do kůže tmavočervené barvy, o velikosti do 3 mm, můžou mít různé příčiny. Vznikají narušením celistvosti drobných podkožních krevních cév. Příčin těchto krevních výronů je více. 

Příčiny petechií

K fyzikálním příčinám vzniku petechií patří působení mechanické síly (otlak, úder), přetlaku nebo naopak podtlaku na kůži. Petechie se mohou objevit také na obličeji v případě místního zvýšení tlaku (například při usilovném zvracení, úporném kašli nebo tlačení při porodu). Petechie na krku bývají přítomné při škrcení. 

K dalším příčinám vzniku petechií patří infekční choroby, často jsou tyto skvrnky známkou těžkého septického stavu. U dětí může jít i o banální virózy (u těch je třeba vždy se přesvědčit, zda nejsou přítomny petechie na dolních končetinách dítěte, což by ukazovalo na infekci nebezpečným meningokokem). Petechie se mohou objevit také u infekčního zánětu srdečního svalu, u mononukleózy nebo spály.

Jak vypadají petechie?

Petechie jako příznak nedostatku nebo nedostatečné funkce krevních destiček. Mnohá onemocnění spojená s poruchou tvorby krevních destiček nebo jejich rozpadem zvyšují riziko krvácení z malých cévek a vznik petechií. K těmto onemocněním patří například leukémie, lymfomy, aplastická anémie a další.

Vznik petechií hrozí rovněž lidem, kteří trpí nedostatkem vitaminu C; jejich cévy nejsou dostatečně pevné a pružné a snadno praskají. Vznik petechií mohou ovlivnit i léky na ředění krve, protože ovlivňují funkci krevních destiček. U vzácného onemocnění zvaného vaskulitida rovněž dochází ke vzniku petechií: Jde o autoimunitní onemocnění, kdy náš vlastní imunitní systém poškozuje krevní cévy zánětlivým procesem a narušuje jejich integritu.

Jak vyléčit petechie?

S petechiemi není příliš radno si zahrávat – mohou se ukázat jako předzvěst nebo doprovodný příznak onemocnění, jež se později léčí mnohem komplikovaněji. Proto je dobré vždy navštívit lékaře.

 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.