Nemožnost se rychle vymočit | Moje zdraví

Nemožnost se rychle vymočit

Pacient má slabý nebo přerušovaný proud moči, pociťuje zpomalený průtok.

Nemožnost se rychle vymočit patří k projevům zánětu močových cest. Ten bývá doprovázen častým močením, pálením a bolestí při močení a na konci močení, případně bolestmi v podbřišku nebo teplotou.

Záněty postihují častěji ženy kvůli odlišné anatomii močového ústrojí. Ženy mají kratší močovou trubici, která navíc ústí blízko konečníku. A právě z něj se mohou bakterie přes hráz snadno dostat do močové trubice a z ní rychle a snadno do močového měchýře, kde se pomnoží a vznikne zánět.

Zvětšená prostata

U mužů signalizuje přerušované močení často zvětšenou prostatu. Mezi příznaky benigní (nezhoubné) hyperplazie prostaty (BHP) patří slabý proud moči, opožděný začátek nebo přerušované močení, pacient se plně nevymočí a po krátké době je nucen jít na toaletu znovu. Může se též objevit časté močení v noci, které narušuje spánek pacienta.

Rakovina prostaty

Přerušovaný proud moči může být příznakem karcinomu prostaty. Příznakem jsou problémy s močením – s jeho začátkem, neschopnost se dlouho vymočit, časté močení hlavně v noci, slabý nebo přerušovaný proud moči, bolest a pálení při močení. Další příznak, který dostane pacienty do ordinací, je bolestivá ejakulace, krev v moči nebo ve spermatu, častá bolest nebo ztuhlost v zádech, bocích nebo horní části stehen.

Zánět prostaty

Pokud přerušovaný proud moči a další obtíže s močením doprovází horečka, může se jednat o zánět prostaty, který bývá také velmi bolestivý.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.