Krvácení do kloubů | Moje zdraví

Krvácení do kloubů

Kloubní dutina je v běžném stavu vyplněna takzvanou synoviální tekutinou, která vyživuje kloubní chrupavku. Pokud dojde k úrazu kloubu, zánětu nebo jinému onemocnění, může dojít ke kloubnímu krvácení, kdy se synoviální tekutina smísí s krví, kterou je potřeba odstát, aby došlo ke zmírnění otoku a bolesti. Odsátí provádí lékař punkcí. Pokud pacient krvácí do kloubů, mohou být klouby bolestivé, oteklé a teplé.

Jaké jsou příčiny?

Ke krvácení do kloubů může dojít následkem úrazu nebo nemocí.

Artróza

Artróza nebo osteoartróza je bolestivé kloubní onemocnění, které postihuje nejčastěji pacienty nad padesát let. V kloubu se vytváří výrůstky, které dráždí nervy a způsobují bolest. Časem se kloub může stát zcela nepohyblivým. Při artróze se může ve výjimečných případech objevit i krvácení do kloubů.

Nedostatek vitaminu C

Krvácení do kloubů může způsobit i tak zdánlivá banalita, jako je nedostatek vitaminu C. Nedostatek vitaminu C také způsobuje onemocnění kurděje. V dnešní době se kurděje v naší oblasti nevyskytují, protože máme dostatek zeleniny i ovoce.

Celiakie

Celiakie je autoimunitní onemocnění tenkého střeva, při kterém tělo nesnese lepek a mimo jiné nevstřebává vitamin K, který zajišťuje tvorbu proteinů pro srážení krve. V důsledku toho dochází ke krvácivým stavům. Pacient víc krvácí z vnějších poranění, ale může dojít i ke vnitřním krvácením do kloubů nebo svalů. Celiakie se zjistí vyšetřením z krve a základem léčby je bezlepková dieta.

Hemofilie

Krvácení do kloubů může být projevem hemofilie, poruchy srážení krve. Hemofilie je vrozená nemoc projevující se zvýšenou krvácivostí. Krvácení do kloubů se projevuje tak, že jsou klouby oteklé a teplé, v některých případech můžeme pozorovat i tmavé krevní výrony. Tlak z krvácení do kloubů utlačuje kloubní chrupavku, která je kvůli tomu špatně vyživována a degeneruje. Následně dochází k bolesti při ohýbání kloubů, což má vliv i na svaly a šlachy. Hemofilie se léčí podáváním srážecích faktorů získaných z plazmy dárců.

Kdy jít k lékaři

V případě oteklých, teplých i nebolestivých kloubů je vždy potřeba navštívit lékaře. Krvácení do kloubů se dá poznat punkcí kloubní tekutiny.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.