Čárky pod nehty | Moje zdraví

Čárky pod nehty

Zdravý nehet je hladký a lůžko narůžovělé. Pokud se na nehtech projevují nějaké abnormality, může to být v důsledku úrazu nebo i signalizovat nedostatek určitých živin nebo onemocnění. Nejčastěji se na nehtech objevují bílé skvrny, změna barvy a rýhování.

Příčiny čárek pod nehty

Změny na nehtech mohou vzniknout z důvodu poranění, nedostatku živin, plísní, ale mohou také znamenat závažné onemocnění. Pokud je nehet nažloutlý, namodralý, nemá hladký povrch nebo se pod nehtem vyskytují bílé nebo černé čárky, je potřeba zpozornit.

Nažloutlé nehty mají obvykle kuřáci, takový nehet ale může být i napadený plísní. Často bývá i na povrchu hrubý, drolivý nebo místy silnější. Lámavé a třepící se nehty mohou také signalizovat nedostatek některých živin v organismu, zaměřte se tedy na pestrou a vyváženou životosprávu.

Bílé skvrnky pod nehtem se obvykle objeví po nárazu nehtu o tvrdý povrch. Jsou to vlastně takové modřinky. Tyto bílé skvrnky nezmizí, ale časem odrostou. Bílé flíčky mohou také znamenat nedostatek vápníku.

Do modra se nehet zbarvuje v případě, že je v organismu málo kyslíku. Příčinou může být zhoršená funkce plic (například v důsledku zápalu plic nebo CHOPN) nebo krevního oběhu.

Rýhy na nehtu nebo drážky mohou signalizovat vyšší obsah toxických látek v těle člověka, vyskytují se například u kuřáků. Rýhy na nehtu mohou také signalizovat špatné zažívání.

Zpozorněte, pokud se na nehtech objevují hnědé až černé skvrny bez jasné příčiny (skřípnutí prstu ve dveřích, obarvení nehtu například při malování). Ty mohou znamenat i rakovinu kůže.

Tmavé svislé čárky pod nehtem se lidově nazývají třísky a jedná se o červené krevní barvivo, které se pod nehtem uvolnilo z důvodu tupého nárazu.

Někdy ovšem mohou poukazovat na autoimunitní onemocnění lupus erythematosus nebo srdeční onemocnění, jako například infekční endokarditidu. Příčná, vodorovná drážka se vyskytuje při spále nebo tyfu. Hrbolatý povrch nehtu, který vypadá, jako by na něm byly malé dírky, může být příznakem lupénky.

Další příčinou může být cirhóza, revmatoidní artritida, ale jsou i případy, kdy se tyto třísky vyskytly při užívání hormonální antikoncepce,nebo během těhotenství.

Vybledlé nehty bývají nejčastěji způsobeny stárnutím, mohou však signalizovat i závažnější stavy: podvýživu, anémii, srdeční nedostatečnost, cukrovku nebo nemoci jater (příznaky nemocí jater bývají také hrbolky na nehtech, nerovnosti nebo bledé nehty s tmavšími skvrnami).

Jak vyléčit čárky pod nehty?

V případě, že se objeví změny na nehtu nebo nehtovém lůžku, navštivte dermatologa. I obyčejná plíseň na nehtu může vézt k deformaci lůžka a úplné ztrátě nehtu, pokud se řádné nezaléčí.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.