Šípky: Zázrak pro zdraví i duševní pohodu | Moje zdraví

Šípky: Zázrak pro zdraví i duševní pohodu

Šípky: Zázrak pro zdraví i duševní pohodu
Sirup • Autor: Pixabay
7. listopadu 2022 • 06:00

Každé roční období má nejen své kouzlo, ale také plodiny, které nám mohou být velice nápomocné. Na podzim jsou to jednoznačně šípky. Jaké benefity v sobě skrývají?

Ačkoliv šípky vypadají krásně ve váze, větší přínos pro naše tělo mají, když se je rozhodneme konzumovat. Jsou totiž vitaminovou bombou.

Video se připravuje ...
Šípky: Kde je sbírat a jak je využít?VIDEO 

Benefity šípků

Kvůli vysokému obsahu vitaminu C – obsahují jej až desetinásobně více než citrusy, jsou pro náš organismus lepším zdrojem tohoto vitaminu než citron. 

Šípky jsou navíc lokální a to znamená, že si z nich naše tělo vezme více, než kdyby rostly v jiném podnebném pásu. V těchto malých červených bobulích se však skrývá mnohem víc. Šípky jsou skvělým zdrojem karotenoidů (beta-karotenu, luteinu, zeaxantinu a lykopenu), vitaminů B1, B2 a flavonoidů. Právě flavonoidy mají protizánětlivý, antivirový a antioxidační účinek.

Booster pro imunitu

Právě díky výše zmíněnému jsou skvělým nakopávačem pro naši imunitu. Sklízet je můžete po celý podzim až do prvních mrazíků. Své účinky však neztrácejí ani pokud přemrznou, jen se podíl vitaminů a dalších zdraví prospěšných látek v nich obsažených snižuje. Aby šípky měly co nejvíce vitaminů, doporučuje se obsah bobulek vytlačovat rovnou do úst.

Kde a jak šípky sbírat

Pokud můžete, sbírejte šípky na místech, které nejsou přímo u silnice. Tj. vyhýbejte se prostředí, které je znečištěné. Sbírají se pouze tvrdé plody červené nebo oranžové barvy. Konzumovat je pak můžete čerstvé nebo sušené. Šípky se suší na vzduchu, ne na přímém slunci a doporučují se na suchém, chladném a tmavém místě skladovat maximálně rok.

Zkuste čaj z šípků

Pokud syrové ani sušené šípky nepatří mezi vaše oblíbence, můžete si z těchto bobulek připravit čaj. Ten pomáhá zvyšovat přirozenou obranyschopnost organismu, doporučuje se při problémech s krvetvorbou, s ledvinovými kameny nebo stolicí. Čaj se připravuje z čerstvých nebo sušených plodů zbavených dráždivých semínek. Šípky nakrájejte nebo rozdrťte. 1 až 2 polévkové lžíce čerstvých šípků nejprve zalijte studenou vodou a hodinu je nechte louhovat. Potom vodu i se šípky převařte a nechte louhovat ještě čtvrt hodiny.

Šípky pro vaši psychiku

Šípky však nemusíte pouze konzumovat. Již starověcí Římané a Řekové z nich vyráběli tinktury, přidávali je do vonných olejů, mýdel nebo léčivých olejů a dobře věděli proč. Inhalací nebo jen nakapáním pár kapek esenciálního oleje do vaší oblíbené svíčky totiž zklidníte mysl a vaše psychika bude jásat. 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.