Máte rovné zuby? Dejte si pozor! I ty se mohou začít křivit! | Moje zdraví

Máte rovné zuby? Dejte si pozor! I ty se mohou začít křivit!

Máte rovné zuby? Dejte si pozor! I ty se mohou začít křivit!
Autor: Svět rovnátek s.r.o.
8. listopadu 2022 • 00:00
Prezentace klienta • 

Pokud jste doposud žili s jasným přesvědčením, že vaše rovné zuby nemůže nic ohrozit, zbystřete. V průběhu celého našeho života dochází v těle k různým změnám. A to platí i u zubů. Ty se mohou začít takzvaně hýbat a křivit se. Může to být v důsledku stárnutí, ale i nenadálých situací, jako jsou různé úrazy nebo zubařské zákroky.

Rovné zuby, zářivý úsměv. Pro někoho samozřejmost, pro jiného těžko dosažitelný ideál. Křivé zuby jsou obecně pro většinu lidí těžko přijímanou realitou. Touží po rovných a zářivě bílých zubech. A vědí proč. Svoji roli zde už totiž nehraje jen samotná estetika, ale silně se zde ozývá i zdraví.

Křivé zuby se špatně čistí, následkem čehož hrozí jejich zvýšená kazivost, záněty dásní či čelisti. Ale nejen to, křivé zuby mohou být příčinou i dalších zdravotních potíží,“ říká MDDr. Karolína Floryková, lékařka ve Světě rovnátek.

Nic není jisté – ani rovné zuby

Možná si řeknete, že zuby máte rovné a není třeba se bát. Jak se ale říká, nic není věčné. A o rovných zubech to může platit také. Není sice pravidlo, že kdo má rovné zuby, tomu se během života zkřiví, ale pravdou je, že se zuby během života pohybují a sesedají.

Nestane se to hned, je to proces mnoha let, který postupuje pomalu a zprvu neznatelně, ale jednoho dne si můžete všimnout, že jsou vaše zuby jiné. Abyste takovému prozření předešli, je důležitá kvalitní péče o zuby a pravidelné návštěvy stomatologa, popřípadě ortodontisty, kteří případné změny na zubech zachytí dříve, než si jich všimnete sami.

Autor: Svět rovnátek s.r.o.

Křivé zuby se dají řešit i v dospělosti

Změny v postavení zubů byste měli řešit co nejdříve. Čím dříve je zachytíte, tím lépe se budou odstraňovat, proces potrvá kratší dobu a bude také méně finančně nákladný. Princip léčby bývá stejný jako u dětí. Je však pravda, že dospělí pacienti mívají větší estetické nároky na rovnátka a také dbají více o zubní hygienu. Proto se hitem v posledních letech stala neviditelná rovnátka, která nabízí klinika Svět rovnátek.

Neviditelná rovnátka jsou vyrobena z průhledného materiálu. Na zubech jsou upevněná tak, aby je nositelka mohla v případě potřeby, například při jídle, sportu nebo důležité schůzce, jednoduchým pohybem sejmout a pak znovu nasadit.

Autor: Svět rovnátek s.r.o.

Hlavní výhodou pro pacienta je při použití neviditelných rovnátek výrazně menší bolestivost než s fixním aparátem. Tato rovnátka jsou také výrazně komfortnější a nevyskytují se u nich žádné nepříjemnosti, jako jsou uvolněné zámečky, píchající drátky či otlačené tváře,“ vysvětluje MDDr. Karolína Floryková.

Celková délka samotné léčby se odvíjí nejen od závažnosti vady, ale také od toho, jak zodpovědný je samotný pacient. Ve většině případů se jedná o délku 8 až 20 měsíců, během kterých se konají pravidelná kontrolní vyšetření. Tato rovnátka navíc okolí téměř nepostřehne.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.