Zajímá vás, které léky můžete kombinovat, kolik jich brát a kdy? Zeptejte se lékárnice Ivany Lánové | Moje zdraví

Zajímá vás, které léky můžete kombinovat, kolik jich brát a kdy? Zeptejte se lékárnice Ivany Lánové

Zajímá vás, které léky můžete kombinovat, kolik jich brát a kdy? Zeptejte se lékárnice Ivany Lánové
PharmDr. Ivana Lánová • Autor: archiv Ivany Lánové
1. srpna 2018 • 11:46

PharmDr. Ivana Lánová je doktorka farmacie a vedoucí lékárnice BENU v Mladé Boleslavi. Současně je také lektorka a spolupracuje s farmaceutickými fakultami a vyššími odbornými školami a přednáší pro laickou i odbornou veřejnost. Ptejte se jí na to, co vás zajímá ohledně indikací a kontraindikací léků, jejich použití a třeba i likvidace léčiv. Otázky můžete pokládat již nyní, paní doktorka bude odpovídat 2. 8. od 11 do 12 hodin, odpovědi najdete na našem webu.

ONLINE ROZHOVOR

Offline
Dáša, 2. srpna 2018
Dobrý den, co si mám v Řecku kopupit, když mám vyrážku ze sluníčka? Nebo aspon co by to mělo obsahovat? Díky moc. Dáša
Dobrý den, doporučuji Vám vnitřně podat antihistaminikum (účinné látky mohou být cetirizin, levocetirizin). Pokožku můžete v případě velkého svědění a zarudnutí namazat krémem obsahujícím kortikoid (u nás je volně prodejná mast s hydrocortisonem) a také pokožku ošetřit panthenolem. Určitě se nevystavujte dále slunci. Pokud tímto problémem trpíte, můžete si do budoucna nasadit preventivně homeopatický lék Hypericum perforatum (ředění 9CH), který se podává 14 dní před a po celou dobu pobytu na slunci 2x denně 3 kuličky. Mám s ním osobně velmi dobré zkušenosti.
Hana B., 2. srpna 2018
Dobrý den, uměla byste mi poradit, co by mi rychle pomohlo od zapáleného nosohltanu? Strašně na to trpím, mám to každou chvíli a teď v tomhle počasí... Eh!
Dobrý den, pokud se jedná skutečně o zánět, který je způsobený bakteriemi, je třeba nasadit antibiotikum. Preventivně bych Vám doporučila užívat něco na zvýšení imunity, např. přípravky s hlívou ústřičnou, reishi, lék Wobenzym, ale také pečovat o nosní sliznici a používat k její hygieně a zvlhčování mořskou vodu. Mým oblíbeným volně prodejným přípravkem na tyto problémy je Sinupret nebo Nasivin Sinus.
Tereza Králová, 2. srpna 2018
Dobrý den, jak je to s kombinací třezalky a některých léků? Slyšel jsem, že to může být až životně nebezpečné. Třezalku pravidelně užívám, takže se trochu bojím. Děkuji za odpověď. TK
Dobrý den, třezalka skutečně vykazuje mnoho interakcí. Jedná se např. o psychofarmaka, léky na ředění krve, léky na migrénu, na snížení cholesterolu, ale také antikoncepce. Z Vaší otázky však není jasné, jestli užíváte i další léky. Pokud ano, doporučuji Vám konzultaci s lékařem či lékárníkem.
Dušan, 2. srpna 2018
Dobrý den, existují nějaké volně prodejné léky na zklidnění? Proti stresu a úzkosti? Děkuji
Dobrý den, určitě existují. Vybírat můžete buď z homeopatik (např. Sedalia, Sedatif), přírodních bylinných preparátů (např. Novo-Passit, Persen) nebo volně prodejných léků (Guajacuran). Uvedla jsem jen pár příkladů, na trhu je jich mnohem více.
Vaše jméno, 2. srpna 2018
Zdravim. Občas se mi stane že si na bolest hlavy vezmu jednu tabletu něčeho, ale nezabere mi to. Můžu si pak vzít třeba po hodině ještě jeden ten prášek nebo musím čekat ty čtyři nebo kolik hodin co jsou předepsané v letáku?
Dobrý den, na Vaši otázku je velmi těžké odpovědět, protože z ní nevyplývá, o jaký přípravek a v jaké síle se jedná. Vždy se řiďte příbalovým letákem konkrétního léku, kde je uvedeno správné dávkování. Velmi často se v praxi stává, že lidem nezabírají léky s obsahem paracetamolu a to z důvodu jejich poddávkování. U této látky je velmi důležité dávkování podle hmotnosti pacienta, aby byl lék dostatečně účinný.
Janka Dvořáková, 2. srpna 2018
Dobrý den, užívám antidepresiva a řekli mi, že je nemám kombinovat s ničím s třezalkou. Těch věcí, které se na antidepresiva nesmí, je prý ale mnohem víc. Dají se obecně vyjmenovat? Děkuji
Dobrý den, skutečně antidepresiva vykazují mnoho interakcí s léky i potravinami. Obecně se kromě třezalky jedná o alkohol, léky ovlivňující centrální nervový systém, krevní srážlivost, ale také zcela běžně užívané léky proti bolesti, tzv. nesteroidní antiflogistika, mezi která patří např. účinné látky ibuprofen, diklofenak, naproxen. Ty by se měly užívat pouze krátkodobě a s opatrností.
Ladislav , 2. srpna 2018
Dobrý den, mohla byste mi upřímně říct, které vitamíny má cenu brát a které vůbec?Je to různé i podle věku? Děkuji
Dobrý den, jak správně píšete, záleží na každém z nás, na tom, jak se stravuje a kolik je mu let. Je pravda, že se dělaly výzkumy na obsah vitaminů v ovoci a zjistilo se, že je jich tam mnohem méně než před lety. Já doporučuji vitaminy při stavech, které vyžadují jejich zvýšenou potřebu, jako jsou běžná virová onemocnění, rekonvalescence, těžká fyzická práce, dále je doporučuji sportovcům, kojícím ženám. I užívání některých léků způsobuje nedostatek některých vitaminů a minerálů. Je dokázáno, že vitaminy zkracují a zmírňují průběh akutních onemocnění. V Evropě chybí populaci často vitamin C a také minerál hořčík. Mým oblíbeným přípravkem je koenzym Q10, který nám s léty ubývá a který je důležitý pro činnost srdce, mozku, svalů, působí proti únavě a vyčerpání a nazývá se i "elixírem života".
Eva, 2. srpna 2018
Dobrý den, jak asi rychle mi pomůže Guajacuran na zablokovaný krk? Doporučili mi ho v lékárně. Čekala jsem, že když si ho mám vzít na noc, druhý den ráno už bude po problému, ale jde to pomaleji... To tak může být?
Dobrý den, Guajacuran Vám v lékárně doporučili správně. Po problému skutečně nemusí být a ani nebývá hned druhý den. Guajacuran můžete užívat i 3x denně 1, případně i 2 tablety. Jen Vás musím upozornit, že lék snižuje pozornost, a tak nedoporučuji vykonávat činnost, která ji vyžaduje, jako je např. řízení auta.
AnnaŠkucovå, 2. srpna 2018
Mūžu užīvat aescin-pachem si fraxiparin 0,3ml.dėkuji,
Dobrý den, nevím, jak dlouho si pícháte Fraxiparin a z jakého důvodu chcete užívat Aescin. Dle dostupných informací může Aescin zvýšit účinek antikoagulačního přípravku, tedy Fraxiparinu. Muselo by se ale jednat o delší užívání. Pokud byste Aescin chtěla užívat, poraďte se s lékařem, který by Vám mohl provést častější test srážlivosti krve.
Jarmila, 2. srpna 2018
Dobrý den, může se kombinovat Paralen s Ibalginem? A po kolika hodinách případně?
Dobrý den, někteří lékaři doporučují kombinaci těchto dvou léků v případě vysokých teplot, kdy jeden lék samotný není tolik účinný. Aby nedošlo k předávkování, je nutné upravit intervaly dávkování, takže můžete léky podávat střídavě po 4 hodinách, tedy každý lék podáte 3x denně. Některé studie potvrzují mnohem vyšší analgetickou účinnost (účinek proti bolesti), pokud se podají oba léky současně, ale v nižších dávkách pro dospělé, tzn. 200 mg ibuprofenu 500 mg paracetamolu. Je však nutné brát v úvahu vždy konkrétní zdravotní stav pacienta, jeho další léčbu a také kontraindikace těchto léků.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.