Tahle fakta o prachu vás budou šokovat! Co se ukrývá v mojí domácnosti? Tohle je výsledek testování | Moje zdraví

Tahle fakta o prachu vás budou šokovat! Co se ukrývá v mojí domácnosti? Tohle je výsledek testování

10. prosince 2020 • 16:00

Vzhledem k celosvětové pandemii a úderům chladné zimy trávíme dle odhadů světové organizace WHO v uzavřených místnostech až neuvěřitelných 90 % svého času. A ačkoliv máme dosti omezený lidský kontakt a venku trávíme minimální dobu, mnozí z nás se potýkají s onemocněním – alergickou reakcí na domácí prach. Co všechno obsahuje a jak proti němu bojovat?

Co je to ale domácí prach? Pojďme si v tom konečně udělat jasno!

Prach v domácnosti je kombinace různých složek, jako jsou kupříkladu roztoči a jejich výkaly, bakterie, plísně, drobný hmyz, pyl, vlasy, srst nebo částečky kůže. Té v průměru za týden člověk ztratí 28 gramů.

Za alergeny jsou pak označovány právě výkaly roztočů, jejich mrtvá těla a malý hmyz. Ačkoliv je pouhým okem neuvidíte, jsou rozšířeny v různých koutech domova včetně podlah, pohovek a postelí. Třeba taková obyčejná činnost, jako je sezení na pohovce, způsobí, že se tyto částice vznášejí ve vzduchu, a to pak může vyvolat alergickou reakci. Možná se ptáte, jak jsou ale tyto nečistoty velké. Jejich velikost je přímo mikroskopická a často se pohybuje ve velikosti mezi 0,5 až 5 mikromů. Abyste si tohle měřítko mohli reálně představit, průměr lidského vlasu je kolem 50 mikromů. 

Jak se těchto nečistot zbavit?

Tým odborníků v laboratořích společnosti Dyson se touto problematikou zabývá téměř 18 let. Jejich výzkum ukázal, že tím nejlepším způsobem, jak odstranit prach a jeho skryté součásti, je jejich úplné odstranění z útrob domova. Zaměřují se tak na vývoj vysavačů, které zachycují prach z povrchů. Mají neuvěřitelně účinné cyklony, pokročilé filtry i těsnění zabraňující odvádění špinavého vzduchu zpět do domácnosti. Přístroje Dyson zachytí až 99,97 % částic o velikosti pouhých 0,3 mikromu.

A já jsem do vlastní laboratoře společnosti Dyson přispěla svým prachovým vzorkem z mé domácnosti. Patřím tak mezi 61 vzorků z 11 zemí světa, které byly otestovány na Londýnské škole hygieny a tropické medicíny pod vedením Jamese Logana BSc, PhD, FRES.

Vysavač firmy Dyson • Autor: Dyson Technology Limited

Jaký verdikt jsem nejen já získala?

Celková hmotnost prachu z nádobky vysavače Dyson V11 Absolute Extra Pro byla 2.5730 gramů a po prosetí přes hrubé síto bylo odejmuto 0.04 % jemného prachu.

Z tohoto vzorku byla část oddělena, vložena do zkumavky s pitnou vodou, promíchána a zmrazena. Ve vzniklé ledové kostce bylo pak možné následně zkoumat, zdali ve vzorku nejsou přítomni roztoči či různé druhy hmyzu. V mojí domácnosti se naštěstí prachoví roztoči nenašli. Další pozitivní zprávou je fakt, že nebyly zjištěny ani alergeny, respektive se nález pohyboval pod detekčním limitem.

Příklad jednoho ze vzorků prachu zaslaných do laboratoře • Autor: Dyson Technology Limited

Spousta hmyzu a roztočů

Toto štěstí však nepotkalo každého. Domácí prachoví roztoči byli nalezeni v mnoha zkoumaných vzorcích, což potvrzuje skutečnost, že vnitřní prostředí domovů je tvořeno celou komunitou různých organismů kromě nás, lidí. Konkrétně pak z 60 dalších světových vzorků bylo nalezeno 12 celých prachových roztočů a 23 hrudníků hmyzu.

Ze vzorku jemného prachu byla také zjištěna přítomnost mikrobů. Prokázalo se, že ve všech domácnostech včetně té mé se vyskytují bakterie i plísně. Mezi většími předměty pak byly konkrétně v mém vzorku nalezeny kousky zeleného papíru a větvičky.

A závěrem? Proměňte vysávání z nudné činnosti na hravou a zbavte se za pomoci častého vysávání kvalitním vysavačem nejen roztočů, ale i svého onemocnění. 

Makrofotografie prachového roztoče pořízená během výzkumu • Autor: Dyson Technology Limited

Autor: Žaneta Podlahová

Autor: Žaneta Podlahová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.