Otestovala jsem vysavač Dyson: Vysávání s ním je tak zábavné, že s ním bude rád uklízet i váš muž! | Moje zdraví

Otestovala jsem vysavač Dyson: Vysávání s ním je tak zábavné, že s ním bude rád uklízet i váš muž!

22. října 2020 • 14:00
Prezentace klienta • 

Před koupí nového vysavače vzniká mnoho otázek. Především u těch tyčových. Zda zvládnou pojmout všechny nečistoty, od dlouhých vlasů, zvířecích chlupů, zbytků jídla až po prach, jestli budou mít dostatečný sací výkon, jak dlouho vydrží baterie a jestli se spíše nejedná jen o pouhé vylepšené smetáky. Mnoho lidí k nim totiž nechová takovou důvěru jako ke klasickým vysavačům. A o to víc jsem byla zvědavá na novinku od Dyson, model V11 Absolute Extra Pro, nejspecifičtější svého druhu. Jak obstál v mém testu?

Nutno podotknout, že i já jsem obecně k tyčovým vysavačům byla spíše skeptická. V minulosti jsem totiž dostala od kamarádky na vyzkoušení jeden, ze kterého jsem byla opravdu nešťastná. Vysávání s ním bylo pro mě doslova utrpením. Nejenže vydržel vysávat sotva pár minut, ale ke všemu byl k mému křehkému tělu příliš těžký v ruce. O špatném sacím výkonu nemluvě. Navíc musím říct, že jsem v jistých ohledech dost konzervativní typ a dávám na osvědčenou klasiku. Tudíž v mé domácnosti měly vždy své místo klasické vysavače. Na co však nedám dopustit, jsou bezsáčkové typy. Nejenže se jedná o ekologičtější způsob, ale navíc se díky absenci sáčků značně ušetří.

Vzhled budoucnosti

Tím si mě tedy samozřejmě Dyson V11 Absolute Extra Pro ihned získal. Ale nebylo to první, čím mě ohromil. Po vybalení z krabice jsem totiž nemohla uvěřit vlastním očím a byla jsem ve značném šoku. Přiznám se, že jsem nad ním mlčky seděla a doslova zírala. Pokud bych řekla, že vypadal příliš moderně, dostatečně bych nevyjádřila své prvotní pocity. Byl totiž jako z budoucnosti, přímo z jiného světa! Cítila jsem se jako Harry Potter, když získal Nymbus 2000 při své největší slávě a uznání. Originální vzhled mu totiž propůjčuje teleskopická tyč v zářivě metalické barvě spolu s šedými nástavci, které jsou obohacené o kontrastní červenou. Musím říct, že tahle barevná souhra opravdu funguje a ocení ji nejen žena, ale i muž. Navíc vypadá tolik elegantně, že ho nemusíte nutně schovávat do skříně, ale jen tak nechat stát na stojanu jako designový bytový doplněk.

Vysavač Dyson je bezsáčkový, a tím i ekologický • Autor: Dyson

Detailní seznámení

Dále mě ohromil velký výběr nástavců. Přišla jsem si při jejich vybalování jako u vánočního stromečku a dychtivě jsem další trhala z papírových krabic. Ta radost byla opravdu opojná a ještě větší při jejich vyzkoušení. Je na výběr kombinovaný nástavec pro všestranné čištění v domácnosti, štíhlá hubice pro těžko přístupná místa, mini hubice s motorovým rotačním kartáčkem, která zvládá dlouhé vlasy nebo chlupy od mazlíčků, nebo inteligentní podlahový nástavec, který rozpozná typ povrchu, který vysáváte. Já jsem si tedy nejvíce oblíbila měkký nástavec, který byl největší z nich a má jemný válec s rotační hubicí. Odstranil totiž nejen moje dlouhé vlasy i mé spolubydlící, kterých se nachází v bytě opravdu hojné množství, ale i ten nejjemnější prach z parapetů. Po testu přejetí prstem jsem necítila jediné smítko. Jen lesklý čistý povrch, jako bych ho následně setřela hadrem. Je tedy dobré se s jednotlivými nástavci postupně seznámit a zjistit, které vám budou nejvíce vyhovovat. Nepodceňte ani detailní prozkoumání, jak je čistit. Nejdříve mě totiž chytla lehká panika, ale vše je tolik intuitivní, a pokud si přeci jen nebudete vědět rady, v balení je i obrázkový manuál, podle kterého už to zvládne úplně, ale úplně každý.

Svým výkonem a výdrží překvapil

Před prvním vysáváním je nutné dobít baterii, která se nabíjí tři a půl hodiny. Musím podotknout, že vysavač disponuje skvělou „vychytávkou“: LCD displej informuje o výdrži baterie. Na něm si také můžete zvolit tři režimy vysávání, a to Eco, Auto a Zvýšený. Logicky ten největší výkon saje nejvíce a zároveň nejvíce „žere“ baterku. Při Eco režimu vydrží vysavač v chodu 120 minut, při Autu, na kterém vysávám převážně, pak 60 minut. Musím říct, že tento režim je však dostačující, vysaje již zmíněné dlouhé vlasy, zbytky semínek či jiných drobků z jídel, ale i ten nejjemnější prach.

Vždycky jsem uklízela tak, že jsem nejdříve vysála a poté vytřela. Musím se přiznat, že po vysávání Dysonem už nevytírám tolik často, protože to zkrátka není potřeba. Oceňuji i fakt, že všechny hlavice krásně zatáčí a pojmou tak úplně vše i v těch nejméně dostupných místech. Výkon je po dobu vysávání stále konzistentní – pokud neměníte režim. Líbí se mi i to, že není tolik hlučný a neomezuji se délkou kabelu k zásuvce. Samotné vysypávání nečistot ze zásobníku je velmi snadné. Stačí jen na páčku mírně zatlačit a vše se krásně vysype.

A navíc. Vysávání s ním je taková zábava, že přinutíte k úklidu i svou drahou polovičku. Alespoň mně se to podařilo.

Vysavač se hodí i na čištění menších ploch, například v autě • Autor: Dyson

Autor: Žaneta Podlahová

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.