Jiří Bartoška, Lucie Bílá i Anna Slováčková. Které hvězdy bojovaly s rakovinou? | Moje zdraví

Jiří Bartoška, Lucie Bílá i Anna Slováčková. Které hvězdy bojovaly s rakovinou?

30. listopadu 2023 • 09:10

Rakovina je zákeřná nemoc, která se nevyhýbá ani slavným celebritám. Již podruhé s ní nově bojuje herec Jiří Bartoška. V Česku jí čelili Karel Gott i Lucie Bílá. V nablýskaném světě Hollywoodu ji porazila například herečka Cynthia Nixon. Podívejte se na výběr těch nejznámějších hvězd, které překonaly tuto vážnou nemoc nebo s ní statečně bojovaly.

Jiří Bartoška (76)

Po devíti letech od prvního útoku zákeřné nemoci slavný herec a prezident největšího filmového festivalu v zemi musí opět do boje o své zdraví. "Můžeme potvrdit, že prezident MFF Karlovy Vary v současné době absolvuje onkologickou léčbu,“ sdělila na dotaz Blesku mluvčí festivalu Uljana Donátová (63). Jiří Bartoška se léčí ve Fakultní nemocnici Motol v Praze. 

Lucie Bílá (57)

V roce 1999 podstoupila Zlatá slavice operaci, díky které u ní naplno nepropukla rakovina děložního čípku. Lékařský zákrok trval půl hodiny a Lucie zůstala ležet v nemocnici čtyři dny. Poté zpěvačka nabádala všechny ženy, aby nezanedbávaly prevenci. „Měla jsem štěstí a moje nemoc byla včas podchycena,“ řekla tehdy Bílá. A pak už o své nemoci nemluvila.

Olivia Newton-John († 74) 

Hvězda filmu Pomáda z roku 1978 byla u fanoušků velmi oblíbená díky svému zpěvu i hraní, ale respekt lidí z celého světa si získala hlavně díky svému výzkumu rakoviny. V roce 1996 jí byla diagnostikována rakovina prsu a v roce 2020 se jí nemoc vrátila. Za dva roky nemoci podlehla ve věku 74 let.

Christina Applegate (51)

Blonďatá herečka, známá především ze seriálu Ženatý se závazky, onemocněla ve 36 letech rakovinou prsu. Chorobu ale dokázala podchytit včas, protože docházela na pravidelná vyšetření na mamografu. Musela si nechat odstranit obě prsa, nemoc ale úspěšně překonala. Od té doby je zastánkyní lépe dostupné zdravotní péče, a navíc založila nadaci Right Action for Women, která ženám poskytuje preventivní mamografická vyšetření.

Cynthia Nixon (57)

Určitě si pamatujete na prostořekou zrzku Mirandu ze seriálu Sex ve městě. Možná ale nevíte, že v roce 2006 porazila rakovinu prsu, kterou měla i její maminka. Obě podstoupily odstranění prsu a následnou chemoterapii. "Nechtěla jsem, aby mě novináři a fotografové pronásledovali před nemocnicí," prozradila důvod, proč svou nemoc tajila. Pak si ale uvědomila, že by mohla podporovat ostatní nemocné ženy, a od té doby je v tomto směru zapálenou aktivistkou.

Karel Gott († 80) 

Lékaři u něj diagnostikovali nádorové onemocnění mízních uzlin – Non-Hodgkinův lymfom. Zjistili to v roce 2015 při operaci náhlé příhody břišní, které se tehdy zpěvák podrobil v pražském IKEM. Na začátku léčby neměl velké naděje, a doktoři ho dokonce připravovali na nejhorší. "Nedělal jsem si velké naděje. Pan profesor, který mě léčil, mi naznačil, a řekl to i mojí ženě, abychom počítali se vším," citoval později Karla Gotta deník Blesk. Díky včasné diagnostice a chemoterapii se mu podařilo vybojovat několik let navíc. Zemřel ve svých 80 letech v roce 2019.

Na další výběr celebrit, které bojovaly s rakovinou, se podívejte v následující fotogalerii:

Autor: Marie Bezděková, Markéta Grosmanová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.