Nádorů krve přibývá kvůli horší imunitě. Umírá se ale spíše výjimečně | Moje zdraví

Nádorů krve přibývá kvůli horší imunitě. Umírá se ale spíše výjimečně

Nádorů krve přibývá kvůli horší imunitě. Umírá se ale spíše výjimečně
Počet nemocných s nádory krve roste • Autor: istock.cz
23. ledna 2024 • 04:40

Krevních nádorů obecně přibývá, může za to stárnutí a špatná imunita. Každou jedenapůlhodinu řeší lékaři nový případ pacienta s tímto typem rakoviny. Dobrou zprávou ale je, že díky moderní léčbě se na tyto nemoci neumírá tak jako dříve.

Mezi nemoci krve neboli hematologická onemocnění patří například leukemie, lymfomy a myelomy. Ročně jich lékaři diagnostikují zhruba 5000. Na nemoci krve v Česku ročně zemře asi 2000 lidí. 

"Počet nových pacientů roste přibližně o 2,5 procenta za rok. Přičítáme to stárnutí populace, protože nádory se vyskytují ve stále pozdějším věku. A také častějším poruchám imunity," říká prof. MUDr. Marek Trněný, CSc., přednosta I. interní kliniky – kliniky hematologie – 1. LF UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Jak snížit riziko rakoviny? Podívejte se na video:

Video se připravuje ...
Desatero snížení rizika vzniku rakovinyVIDEO 

Úmrtnost se snižuje

Zatímco rakovina krve se vyskytuje čím dál častěji, úmrtnost na hematoonkologická onemocnění v posledních desetiletích stagnuje (za 30 let vzrostla o 1,1 %), u některých diagnóz dokonce klesá.

To znamená, že v Česku přibývá lidí, kteří se s nemocí léčí – v posledních 30 letech téměř čtyřikrát. "Nejvíce to pozorujeme například u chronické myeloidní leukemie, u níž vzrostla šance na 5leté přežití téměř o 40 %, nebo u non-Hodgkinových lymfomů – šance je u nich větší o 20 %. U tohoto typu lymfomu dnes umíme vyléčit více než 80 % pacientů, a to díky obrovským pokrokům v terapii, kterou máme k dispozici,“ vysvětluje prof. Trněný. 

Chybí zdravotníci

Stejným tempem však nerostou počty zdravotníků, kteří se o pacienty starají, ani kapacity zařízení, kde nemocné léčí. Máme velmi dobře fungující, ale často přetížená centra specializované hematologické péče (HOC). Těch je v česku nyní osm pro dospělé a dvě pro děti a v nich se nyní soustředí nejkomplikovanější a nejnákladnější péče.

Rakovina: Popis, druhy, příznaky a léčba smrtelné nemoci

Čeští hematologové nejsou v této situaci sami, stejné problémy řeší jejich kolegové po celé Evropě. Podle prezidenta Evropské hematologické asociace profesora Antónia Mediny de Almeidy roste počet pacientů s rakovinou krve i kvůli tomu, že léčbu solidních nádorů přežívá čím dál více lidí. "Kromě věku jsou rizikovými faktory pro vznik krevních chorob předchozí chemoterapie a radioterapie," uvádí Almeida.

Autor: Markéta Grosmanová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.