Náměsíčnost: Co to je, co ji způsobuje a jak ji poznat? | Moje zdraví

Náměsíčnost

Náměsíčnost neboli somnambulismus je porucha spánku. Onemocnění, u kterého neznáme přesnou příčinu, je však do velké míry ovlivněné dědičností. Jak se projevuje?

Náměsíční lidé nepřecházejí do REM fáze spánku (stádium velmi slabého spánku, který se projevuje rychlými pohyby očí a intenzivním sněním) postupně, ale velmi náhle. Tím dochází k přetížení mozku a ten vysílá do těla zmatené signály. To pak způsobí, že náměsíčný člověk chodí po okolí, může i mluvit nebo konat nějaké činnosti. V tomto stavu je jen těžko probuditelný a obvykle si po probuzení nic nepamatuje.

Během náměsíčnosti se střídá stav spánku a bdělosti. Náměsíčnost se může projevit u dětí ve věku, kdy začínají chodit, nejvyšší výskyt je kolem dvanáctého roku a mírně převažují chlapci nad dívkami. Většinou pak v dospělosti spontánně odezní. Pokud ne, může být náměsíčnost spojena s užíváním drog nebo neurologickou poruchou.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Mozek

Opakem somnambulismu je spánková paralýza, kde je mozek už vzhůru, ale tělo ještě spí a člověk se cítí jako ochrnutý.

Příznaky náměsíčnosti

  • mluvení
  • chůze
  • manipulace s předměty
  • obtížné probuzení

Mezi příznaky se řadí mluvení, mumlání, ale i chození, manipulace s předměty nebo vykonávání jiných činností, na které si pacient po probuzení nepamatuje. Postižený má v tomto stavu strnulý obličej a je obtížné ho probrat.

Někdy se může projevit jen lehce, když se spící posadí na posteli, něco zamumlá a zase si lehne, aniž by opustil lůžko.

Léčba náměsíčnosti

Léčba je převážně zaměřená na prevenci nebezpečných vedlejších efektů náměsíčnosti. Proto se pacientům doporučuje, aby dobře zamykali dveře a zavírali okna, aby se zmenšilo riziko, že postižený odejde úplně z bytu nebo vyskočí z okna.

Doporučuje se odpolední kratší spánek, protože když postižený během dne na chvíli usne, snižuje tak výskyt hlubokého spánku v noci. V těžkých případech, pokud náměsíčnost ohrožuje život a zdraví nemocného, bývají předepisována psychofarmaka.

Léky

V kritických případech lékař může předepsat benzodiazepiny a další psychofarmaka, která zmenšují podíl pomalovlnného spánku. Používají se také antikonvulziva (léky pro léčbu a prevenci epileptických záchvatů).

Bylinky

Vhodnými bylinkami na stabilizaci spánkového cyklu jsou například meduňka, levandule nebo baldrián. Připravte z nich čaj a pijte ho tak hodinu před spaním. 

Homeopatika

Lze podávat tato homeopatika, vždy je však konzultujte s homeopatem, který vám podle příznaků určí individuální léčbu: Natrium muriaticum, Natrum carbonicum, Kalium phosphoricum, Kalium bromatum.

Délka léčby

IndividuálníVe většině případů odezní sama s věkem
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.

Domácí léčba a babské rady

Uklidňující účinky má chmel. Třeba polštářek naplněný touto usušenou rostlinou si můžete dát do postele, bylinky je ale třeba vyměňovat nejméně každých 14 dní.

Vyšetření

Vyšetření může probíhat ve spánkové laboratoři, kde monitorují elektrické aktivity během spánku pomocí EEG (elektrická aktivita v mozku) nebo EMG (elektrická aktivita ve svalech).

Kdy jít k lékaři

Náměsíčnost obvykle lékaři neřeší, může však poradit, jak omezit úrazy, a ve spánkové laboratoři mohou zmapovat fáze spánku a pomoci je lépe upravit. Proto lékaře navštivte v případě, že vám náměsíčnost způsobuje problémy v běžném životě.

Autor: redakce Moje zdraví, miv
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.