Její nemoc není vidět. Žena má ale 200 nádorů | Moje zdraví

Její nemoc není vidět. Žena má ale 200 nádorů

17. září 2018 • 06:00

Nemoc, kterou si nikdo ani raději nechce představit.

Heather Wiser z Manchesteru v americkém státě Tennessee bojuje po celý svůj život s neurofibromatózou, genetickou poruchou charakterizovanou nepřetržitou tvorbou nerakovinných nádorů. Nádory zasahují různé části jejího těla. Ničí jí ledviny, žaludek, močový měchýř a způsobují jí velké bolesti.

První operaci absolvovala již ve věku čtyř let a od té doby prodělala 130 dalších zákroků, při kterých jí lékaři odstranili 150 nádorů. Jednačtyřicetiletá žena však bojuje s nemocí dál. Její život si lze jen stěží představit. Nesnesitelná bolest v břiše jí může přepadnout kdykoliv.

Heather, matka jednoho dítěte, kvůli svým zdravotním potížím nemůže chodit do práce. Jeden den se cítí dobře, druhý den kvůli bolestem nemůže vstát z postele. „Nejhorší na tom je, že nevím, jak mi bude za hodinu,“ říká.

„Některé nádory se podařilo odstranit, jiné budu mít asi navždy. Je těžké vysvětlit lidem i lékařům, jak mi je, protože moje nemoc není vidět,“ dodává Heather, která žije s manželem v domku. Nedaleko bydlí i její matka.

"Nejsem na tom ale zdaleka nejhůř. Nejsem upoutána na lůžko, můžu chodit, vidím, slyším. Jsem opravdu  ráda. Umím o sebe pečovat, starám se o celý dům bez větší pomoci."

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.