Počítač pro nevidomé | Moje zdraví

Internet pro nevidomé bude i v knihovnách

Internet pro nevidomé bude i v knihovnách
Používání internetu pro nevidomé bude snadnější • Autor: iStock.com
26. září 2017 • 06:00

Život bez internetu už si většina lidí nedokáže ani představit. Přesto jsou mezi námi tací, kteří ho nemůžou plně využívat. Řeč je o nevidomých a slabozrakých. Dobrá zpráva je, že nově budou veřejné internety v knihovnách upravené i pro ně. 

Jaké bude zítra počasí? Kdo mi poslal e-mail? – pro vidícího člověka s volným přístupem k internetu snadná věc, pro nevidomého nebo zrakově postiženého často neřešitelný problém. Zpřístupnit internet nevidomým a slabozrakým v knihovnách – to je cílem přelomového projektu Nadačního fondu FriendlyVox (NFFV), který v minulém týdnu podpořil i Nadační fond Českého rozhlasu ze sbírky Světluška. 

FriendlyVox je webový portál navržený speciálně pro potřeby uživatelů, kteří nemohou při práci s počítačem používat obrazovku a myš. S pomocí několika kláves si lidé se zrakovým postižením bez problémů „přečtou“ noviny, emaily, podívají se na Wikipedii, ovládnou Youtube, dostanou se k informacím o jízdních řádech vlaků a autobusů, k informacím o počasí, televiznímu programu či přehrání vybraných rádií a televizních pořadů.

Do budoucna by se jim mohly díky FriendlyVox otevřít i sociální sítě. „Ovládání portálu je tak snadné, že jej po chvíli zvládnou i lidé, kteří s počítačem běžně nepracují. Nemusí si pořizovat speciální počítač, stačí jim instalovat na rodinném počítači internetový prohlížeč Google Chrome. FriendlyVox se tak liší od odečítacích programů, které kladou na své uživatele značné nároky. Ty jsou schopny zvládnout jen někteří zrakově postižení, vesměs z řad mladší generace s pozitivním vztahem k výpočetní technice,“ říká autor projektu Vladimír Jareš, kterého k vytvoření přátelského portálu inspiroval jeho nevidomý syn Honza. 

Knihovny i pro handicapované

Součástí projektu FriendlyVox v knihovnách je i školení samotných knihovníků tak, aby mohli zájemcům pomoci, případně je nasměrovat na servisní organizace, jako Jsou TyfloCentra nebo SONS. Služba FriendlyVox je zdarma, na rozdíl od počítače se specializovaným čtecím programem, jehož cena se může vyšplhat i na 100 000 Kč. Takový počítač navíc nemůže nevidomý sdílet se zbytkem rodiny.

„V České republice je 5 500 veřejných knihoven. Každá z nich je ze zákona povinna umožnit návštěvníkům přístup k informacím a službám internetu. Pracujeme na tom, abychom knihovny otevřeli opravdu všem osobám, ať už s jakýmkoliv handicapem. Proto podporujeme i řešení FriendlyVox, které se u jedné skupiny postižených snaží o totéž,“ říká Roman Giebisch, předseda Svazu knihovníků a informačních pracovníků.

Jen necelých 10 % ze 100 000 zrakově postižených v ČR je zapojeno ve Sjednocené asociace nevidomých a slabozrakých SONS. „Žádné statistiky o využívání internetu mezi zrakově postiženými neexistují, s jistotou víme pouze to, že pokrýt plně své potřeby v této oblasti zvládá jen zlomek z nich,“ doplňuje Vladimír Jareš. „Jedním z cílů projektu FriendlyVox pro knihovny je proto oslovit prostřednictvím sítě veřejných knihoven co nejširší okruh zrakově postižených a ukázat jim, že používat internet nemusí být tak složité, jak si možná dosud mysleli.“ 

Autor: Kateřina Erbsová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.