Drobný, ale silný nepřítel | Moje zdraví

Drobný, ale silný nepřítel

Drobný, ale silný nepřítel
Autor: Shutterstock
9. července 2021 • 00:00
Prezentace klienta • 

Nejčastější evropská antropozoonóza, tedy nemoc přenášená ze zvířete na člověka, proběhne ve více než 80 procentech bezpříznakově. Ti šťastnější, kterým se vytvoří červená skvrna s bledým středem – erythema migrans – by ji rozhodně neměli podceňovat. Signalizuje boreliózu.

Infekční onemocnění způsobují bakterie rodu Borrelia, jejichž přenašečem je klíště. Mikroorganismy, které se dostanou přisátím klíštěte do organismu, putují tělem a postupně napadají různé orgány. Nemoc probíhá ve třech stadiích a čím dříve se začne léčit, tím vyšší máte šanci na úplné vyléčení.

Začíná to přisátím

Nakazit vás může jak klíště, tak nymfa. Potíž spočívá v tom, že klíšťata a extrémně malé nymfy se přisávají v místech, která nejsou příliš viditelná (kožní záhyby, oblast za ušima, pod koleny, podpaží), tedy je nemusíte vůbec zaregistrovat. Navíc proběhne přisátí až v 90 % případů bezpříznakově. Inkubační doba onemocnění trvá asi do 30 dnů, a kromě červené skvrny v místě přisátí, se nijak neprojevuje. Nemoc je v první fázi velmi dobře léčitelná antibiotiky.  Druhé stádium přichází po několika týdnech a podobá se viróze: horečka, zimnice, svalová slabost, bolesti kloubů, hlavy, únava a celková schvácenost. Chybí rýma a kašel, což by vás mělo varovat. I v této fázi lze boreliózu vyléčit, proto není namístě podceňovat příznaky chřipky či virózy, zvlášť pokud se často pohybujete na zahradách, v lese nebo na loukách. Klíšťata se v teplejších zimách vyskytují venku i v zimních měsících, ani sezónnost není stoprocentní ochranou.

Z naprostého zdraví až k závažnému stavu

Příznaky chřipky či virózy odezní a vy se cítíte fit. Ovšem pouze zdánlivě, borelie napadají nervy a klouby. Dochází k oslabení imunity a chronické infekci. Ta vyvolá postupně autoimunitní onemocnění, napadá klouby, páteř, způsobuje záněty mozku. Borelióza je spojována s chronickým únavovým syndromem a roztroušenou sklerózou. Nemocné trápí brnění končetin, píchání, mravenčení, které se i stěhuje tělem, někdy necitlivost, časté je ochrnutí lícního nervu. Napadení vegetativního nervstva se může projevit bušením srdce, nepravidelným srdečním rytmem, obtížemi s močovým měchýřem a vyprazdňováním. V nejzávažnějších případech bakterie proniknou do mozku a způsobí zánět mozkových blan, jehož následky mohou být trvalé. Naštěstí většina červených skvrn po přisátém klíštěti je pouhou lokální reakcí a po několika dnech zcela zmizí. S každým podezřením na přisátí klíštěte, červenou skvrnou na pokožce, rozhodně pro jistotu navštivte lékaře.

Ač jsou klíšťata malá na pohled, mohou způsobit zásadní zdravotní problémy. Přibalte proto na další výlet do batohu repelent a chraňte se. Většina klíšťat není infekční, ale přesto je vhodné se preventivně chránit, abyste předešli nežádoucím komplikacím. 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.