Nový lék na rakovinu z peruánské hlíny | Moje zdraví

Čeští vědci našli látku, která může léčit rakovinu. Ukrývala se v peruánské hlíně

Čeští vědci našli látku, která může léčit rakovinu. Ukrývala se v peruánské hlíně
Objev českých vědců může zachránit milony životů • Autor: iStock.com
10. dubna 2018 • 12:43

Novou látku, která by mohla léčit rakovinu, objevili vědci z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR ve spolupráci s kolegy z Johns Hopkins University v Baltimoru.

Látka, která dává naději mnoha pacientům s rakovinou, pochází z jedu nalezeného v roce 1953 v hlíně v Peru. Tuto látku, kterou produkuje bakterie Stryptomyces, nazvali DON (zkratka názvu „6-diazo-5-oxo-L-norleucin“).

Jak lék funguje?

Už v šedesátých letech se látka testovala, ale první klinické zkoušky ukázaly i negativní dopad DONu, zejména na zažívací trakt. Po desítkách let se česko-americkému týmu podařilo látku upravit a tyto problémy obejít.

Lék funguje tak, že omezuje přísun dusíku do těla. Jeho zdrojem je hlavně aminokyselina glutamin. Když si pacient vezme lék, který je glutaminu podobný, jeho metabolismus se zablokuje. Nevýhodou je ale to, že glutamin je zdrojem dusíku i pro zdravé buňky. Vědci zjistili, že tuto nesnáz lze překonat.

„Naše nové látky, pro-léčiva antimetabolitů glutaminu, tato omezení obchází tím, že k jejich účinku je nejdříve nutná jejich aktivace. K té přitom dochází především v rakovinných buňkách. Ve zdravé tkáni tyto látky zůstávají z větší části pouze v neaktivní, a tudíž netoxické podobě,“ vysvětluje spoluautor výzkumu Pavel Majer z ÚOCHB.

Komu lék pomůže?

Už se našli zájemci, kteří chtějí další výzkum a testy financovat, na výzkum mají vědci k dispozici 810 milionů korun.

Lék se zatím testoval na hlodavcích a na vyšších savcích, zejména prasatech. „Testy na lidech by mohly začít do dvou let,“ říká Pavel Majer. Kromě léčby rakoviny, kde se nabízí velké využití spolu v kombinaci s nádorovou imunoterapií, může DON pomoci i jiným nemocným. Například při léčbě Parkinsonovy nemoci, protože má schopnost účinně překonávat mozkomíšní bariéru mozku. To lze využít zejména právě při léčbě neurodegenerativních onemocnění.

Autor: Kateřina Erbsová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.