Leukoplakie: Příznaky, projevy, léčba | Moje zdraví

Leukoplakie

Leukoplakie neboli metaplazie jsou bílé povlaky na sliznicích. Jedná se o náhradu slizničního epitelu dlaždicovým, tedy odolnějším, v místě zvýšeného dráždění sliznice. Může se jednat o neškodný stav, ale také o karcinogenní změny.

Příznaky

Hlavními příznaky jsou bělavé povlaky na sliznicích – zejména v dutině ústní, na rtech, genitáliích a uvnitř sliznice močového měchýře. Bělavá sliznice tímto způsobem nahrazuje zdravou sliznici. Často se povlaky objevují na místech, která jsou nějakým způsobem podrážděna ať už mechanicky, kouřením nebo alkoholem. Povlaky se nedají setřít a jsou ohraničené, jsou tedy zřetelně vidět. Navíc se neprojevují žádnou bolestí ani jinými nepříjemnými projevy. Kůže při této nemoci také rohovatí.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

sliznice obličeje, genitálu

Léčba

Léčba spočívá zejména v omezení dráždění pokožky, dále se používají antimykotika, antivirová terapie, kryoterapie, což je léčba v chladném prostředí, a nemoc se řeší také chirurgicky, a to plastikou místa, kde se povlaky vyskytují.

Vyšetření

Lékař může tyto povlaky rozpoznat pouhým pohledem. Provádí se fyzikální vyšetření a odběr tkáně. Provádí se také vyšetření na HIV, jelikož HIV pozitivní jsou na leukoplakii více náchylní.

Možné komplikace

Komplikace může způsobit kvasinková infekce, ta zhorší příznaky a prodlouží léčbu. Důležité je dbát na preventivní opatření. Další komplikace mohou nastat po chirurgickém zákroku kvůli možným pooperačním komplikacím, jako jsou zánět nebo infekce. Nejzávažnější komplikací může být vznik zhoubného nádoru.

Prevence

Důležité je nekouřit a nepít alkohol. Při problému se zuby, jako je např. uvolnění zubní výplně, neodkládat návštěvu lékaře a o svůj chrup se náležitě starat. Důležitá je hygiena celé dutiny ústní.

Očkování

ne
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.

Kdy jít k lékaři

K lékaři běžte, pokud někde na těle, zejména na sliznicích, objevíte bílé povlaky, které nejdou setřít.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.