Juvenilní revmatoidní artritida: Jak se projevuje a léčí? | Moje zdraví

Juvenilní revmatoidní artritida

Juvenilní revmatoidní artritida je onemocnění postihující děti do 16 let. Jedná se o zánět jednoho nebo více kloubů.

Příznaky

Příznakem je samotný zánět kloubu, tedy jeho bolestivost a otok. Dítě může mít zvýšenou teplotu, pokulhává a je unavené, po ránu může být omezena hybnost kloubu, kloub je zatuhlý. Typů JRA je mnoho a jejich projevy se liší. Prvním typem je artritida pauciartikulární, ta je nejčastější, postihuje především ramenní nebo kolenní kloub. Jednou z hlavních komplikací, kterou přináší, je zánět duhovky, který se v počátcích nemusí vůbec nijak projevovat.

Postihuje

děti

Projevuje se

klouby

Dále existuje polyartikulární artritida, která postihuje malé klouby na rukou a na nohou a často se objevuje symetricky na obou stranách těla. Jako poslední je zde systémová artritida, která je vzácná a může postihnout nejen klouby, ale i orgány. Všechny tyto typy onemocnění mají tendenci střídat lepší a horší období.

Léčba

Dítěti jsou podávány léky, které mírní zánět kloubů. Dále musí dítě docházet na rehabilitace a na různá cvičení. Využívá se i biologické léčba.

Po vyléčení nemoci léčba dále několik měsíců pokračuje, aby se zabránilo návratu onemocnění.

Léky

Používány jsou léky mírnící zánět jako kortikoidy a nesteroidní antiflogistika. Tyto léky však mají nežádoucí účinky, působí především na růst a imunitu. Proto je vždy nutné je užívat pod lékařským dohledem a tak, aby pozitivní účinek léčby převážil nežádoucí účinky.

Vyšetření

Lékař si nejprve promluví s rodiči o příznacích, které dítě má. Dále odebere dítěti krev, kterou pošle na rozbor a pošle dítě na vyšetření na revmatologii. Důležité je vyloučit jiná onemocnění, která se také projevují bolestmi kloubů.

Možné komplikace

Samotná léčba a rehabilitace jsou komplikací, jelikož se jedná o dlouhodobé záležitosti ovlivňující běžný život. Někdy se rodiče obrací i na pomoc psychologa. Navíc nemoc má tendenci se vracet, proto je důležité její naprosté doléčení. Asi nejzávažnější komplikací, která se může objevit, je zánět duhovky. Pacient může dokonce oslepnout.

Očkování

ne

Délka léčby

dlouhodobá
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Trvalé následky

Může se stát, že nemocný bude mít jednu končetinu delší v závislosti na postižení růstové chrupavky. Současná medicína se však snaží tomuto postižení předejít.

Kdy jít k lékaři

S dítětem k lékaři běžte, pokud si stěžuje na bolesti kloubů a bývá po ránu špatně pohyblivé.

Autor: redakce Mojezdravi.cz
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.