Hepatorenální syndrom: Jak se léčí a jak souvisí s alkoholem? | Moje zdraví

Hepatorenální syndrom

Hepatorenální syndrom je velmi těžké a nebezpečné postižení jater, které končí následným selháním ledvin. Většinou bývá způsoben nadměrným užíváním alkoholu nebo komplikací žloutenky typu B a C.

Existují dva typy. Hepatorenální syndrom typu I je rychlejší a nebezpečnější. Následuje také velmi často po HS typu II. K selhání dochází do dvou týdnů. Bez transplantace dojde ke smrti do tří měsíců i při léčbě. Tělo zadržuje vodu a sodík. Bývá přítomno i postižení mozku.

Hepatorenální syndrom typu II je mírnější. Ledviny selhávají pomaleji. Bez transplantace pacient přežije šest až devět měsíců. Kdykoliv však může přejít do typu I.

Postihuje

muži
ženy

Projevuje se

Játra, ledviny

Příznaky

Projevy jsou podobné jako u cirhózy jater – zvýšený tlak v portální žíle, jícnové varixy, které se mohou projevit tím, že člověk zvrací krev, žloutenka, pavoučkovité névy, hubnutí. Následující akutní selhání ledvin se projeví zástavou močení a následnou „otravou“ organismu. Pacient je dehydratovaný, má žízeň, ale současně otoky, zadržuje vodu. Může dojít k těžké encefalopatii – postižení mozku, které se projeví například dezorientací. V obou typech HS vzniká výpotek – ascites v důsledku hromadění krve ve volné břišní dutině. Inkubační doba je dva týdny.

Léčba hepatorenálního syndromu

Léčba je velmi složitá a pacient často zemře. Selhání ledvin se řeší dialýzou a podáváním terlipresinu (např. lék Remestyp) v nemocnici na jednotce intenzivní péče. Postižení jater bývá mírněno infuzemi a albuminem, nejlepší volbou by byla transplantace jater, ale na ni je často pozdě. Navíc velmi častý alkoholismus u nemocných je kontraindikací.

Léky

Používá se terlipresin.

Bylinky

Jako podpůrný doplněk léčby pomáhá výluh z čerstvých pupenů Jasanu ztepilého a urologický čaj.           

Homeopatika

Z homeopatik lze po konzultaci s lékařem jako doplněk léčby použít Pinus montana, Betula alba, Fagus sylvatica, Fraxinus excelsior.

Domácí léčba a babské rady

Při takto nebezpečném onemocnění není domácí léčba možná. Lékařskou léčbu lze po konzultaci s odborníkem doplnit o bylinné urologické čaje, které detoxikují organismus, a podobně fungující homeopatika.

Inkubační doba

Dva týdny až měsíc

Délka léčby

Doživotní
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Vyšetření

Lékař zjistí současné selhání jater i ledvin z laboratorních testů krve. Je zvýšený bilirubin a hromadí se odpadní látky, například amoniak, močovina, kreanitin.

Možné komplikace

Nemoc se může zkomplikovat selháním jater a ledvin, což může vést k selhání dalších životně důležitých orgánů a následně ke smrti. Trvalým následkem může být doživotní dialýza. Nemoc může být smrtelná.

Prevence

Prevencí je abstinence, případně jen výjimečné pití alkoholu, zdravý životní styl.

Kdy jít k lékaři

Lékaře navštivte při ztrátě močení, zvracení krve, hubnutí, otocích končetin.

Autor: redakce Mojezdravi.cz
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.