Arachnofóbie | Co to je a jak se jí zbavit? | Moje zdraví

Arachnofóbie

Patří do skupiny fóbií, které jsou nepřiměřenou a pro okolí iracionální reakcí na něco, co jiní lidé zvládají bez problémů.

Arachnofóbie se projevuje nepřiměřenou reakcí na pavouky, kdy se postižený dostane do stavu nekontrolované paniky, a to přesto, že se ho pavouk vůbec nedotýká. Někomu dokonce vadí, když ho vidí jen obrázku.

Více o fobiích čtěte zde.

Lékaři se neshodnou, proč se to některým lidem děje, ale je jisté, že fóbie z pavouků patří k nejčastějším z fóbií. Proto se uvažuje o tom, že jde o genetickou paměť a strach nás dříve chránil před pavouky, kteří byli jedovatí. Jiní zase hovoří o tom, že může jít o nápodobu rodičů – pokud se například matka bojí pavouků, bude se bát i dítě. Pokud dojde skutečně k záchvatu, pak se projevuje bušením srdce, potížemi s dýcháním a návaly horka. Postižený se třese a má sucho v ústech. Nedokáže přitom pavouka zneškodnit, i když je to snadné.

Léčba arachnofóbie

Pokud jsou problémy opravdu vážné, pak pomáhá psychoterapie, kdy odborník pomůže pomoci strach logicky zvládnout. Používá se i metoda, kdy se postižený postupně vystavuje tomu, čeho se bojí. Jde přitom o dlouhodobý proces a je třeba spolupráce a souhlas postiženého.

Nenašli jste, co jste hledali?psychikafobiestrach z pavouků

Léky

V krajních případech se používají léky proti úzkosti či antidepresiva.

Prevence

Jednoduchá prevence neexistuje. Pokud vychováváte děti, je lepší je vašim reakcím nevystavovat, aby nepřijali stejné vzorce chování.

Kdy vyhledat lékaře

Pokud vám strach znemožňuje normální fungování.

 

Nejnovější články

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.