Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Jak se zbavit prasklin a tvrdé kůže na patách? Přečtěte si, jak mít zdravá chodidla!

Jak se zbavit prasklin a tvrdé kůže na patách? Přečtěte si, jak mít zdravá chodidla!
... • Autor: iStock
14. března 2024 • 06:00

Máte na nohách tvrdu kůži? Je dokonce rozpraskaná a bolí? Pozor! Takové prasklinky jsou také snadnou cestou pro vstup infekce. Je důležité s léčbou začít co nejdříve.

ČLÁNEK GARANTOVANÝ ODBORNÍKY: Hana Hubená, zdravotní sestra a pedikérka 

Tvrdá stélka obuvi, otlaky z bot, chození po hrubém povrchu a ignorování promazávání plosek. To jsou nejčastější příčiny, proč se vaše paty změní v želví krunýř. Ale může za to i dehydratace organismu a drsná pokožka na patách se také dává do souvislosti s některými chorobami, třeba s lupénkou. „I nadměrná zátěž na nohy v důsledku vyšší tělesné hmotnosti je jednou z velmi častých příčin, proč jsou chodidla v nedobrém stavu,“ říká pedikérka Hana Hubená, která profesionálně využívá kosmetiku pečující o nohy pod značkou Bis Bis. Hlubší trhliny jsou mnohdy velmi bolestivé a mohou prasknout až do krve. „V takovém případě už je nutné jít za odborníkem, který vám z nejhoršího stavu pomůže a poradí, jak o nohy pečovat,“ upozorňuje odbornice.

 

Riziková zóna

Každá otevřená rána na pokožce je branou pro infekci. Namáhaná kůže na chodidlech je hodně v kontaktu s nečistotami a také se na ni snadno šíří mykózy. Mikroskopické houby se usídlí nejen v pokožce, ale i v nehtech. Jestliže se nezačne s léčbou včas, je pak problém se potíží zbavit. Nezapomínejte, že mykózy nebo kvasinky zdravé nohy nenapadnou. Důkladnou pozornost musí pokožce nohou věnovat diabetici. Proces hojení je u nich komplikovanější kvůli jejich nemoci.

Domácí lázně pro nohy

Nohy byste měli alespoň na 10 minut „naložit“ do vodní lázně, následně osušit, teprve pak odstranit zrohovatělou kůži pemzou, vyhladit povrch chodidel peelingem, zastřihnout nehty do rovného tvaru a důkladně chodidlo promazat hydratačním krémem. Ke změkčení pokožky se dá využít mořská sůl a esenciální oleje. Vláčná pokožka lépe absorbuje aktivní látky z krémů na nohy. Peeling opakujte jednou týdně. Udělejte si zábal na chodidla. Nohy namažte krémem a nasaďte bavlněné ponožky. Nechte působit pár hodin či přes noc. Začněte paty pravidelně promazávat, a to každý večer po koupání. Dodržujte pitný režim. Hydratujte svou pokožku zevnitř, je to velmi důležité. Pomoct mohou také vitaminy a minerály, zejména omega-3 mastné kyseliny a zinek.

 

 

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.