Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Záděry! Proč vznikají a jak se jich definitivně zbavit? Vsaďte na tyto přípravky!

6. dubna 2024 • 06:00

Drobné kožní problémy, jako jsou záděry jsou nebezpečné v tom, že do poraněných míst se může dostat infekce. Vznikají jako následek častého používání saponátů, ale také z mrazu, stresu, okusování, ale také následkem velmi suchých rukou. Zbavte se tohoto zdánlivě malého problému. Bylinkami a správnou péčí o ruce.

Jedná se o malé, ale bolestivé poranění kůže, které může mít závažné následky. Záděra totiž představuje místo, kudy do těla může vstoupit infekce a vytvořit zánět. Záděry jsou odumřelé části pokožky a v okolí nehtů se objevují proto, že kůže zde má malou ochrannou vrstvu tuku a snadno se vysušuje. Promněte si dlaně. Šustí vám? Záděry kolem nehtů dávají najevo, že je kůže velice suchá a popraskaná, volající po výživě, regeneraci a zacelení místa, kde vzniká malá ranka. Existuje celá řada způsobů, jak s touto nepříjemností pracovat, a velká většina z nich míří k zacílení naší pozornosti právě na ruce. Nejen konečky prstů, ale také dlaně a hřbety rukou.

Video se připravuje ...
Péče o ruce je v zimě důležitáVIDEO 

Koho trápí víc

Záděry se častěji objevují u žen než u mužů. Také u lidí, kteří si okusují nervozitou nehty a kteří své ruce neustále namáčejí ve vodě. K rizikovým skupinám patří zástupci profesí, jejichž pokožka se během zaměstnání nadměrně vysušuje nebo kteří si neustále máčejí ruce ve vodě (kadeřnice, prodavači, kuchaři, učitelé). Na vině může být také nesprávná manikúra nebo nedostatek některých vitaminů (A, D), minerálů (zinek, hořčík, křemík, vápník a železo), případně bílkovin.

Jak ošetřit

Rozhodně neukusovat a netrhat. Vždy nejlépe odstřihnout kůžičku, kterou předtím zvlhčíte malým množstvím vody s kapkou oleje. Poté ošetřete hojivou mastí nebo krémem ke zvlhčení či si dopřejte zábal. Místa se sklonem k zanícení lehce dezinfikujte. Jako prevence je vždy dobré myslet na celou kůži rukou. Je-li příliš suchá, záděrám se nevyhnete.

Velkým pomocníkem jsou třeba krémy s CBD. Hutný krém cíleně naneste a vmasírujte do kůžičky kolem nehtů. Vaše ruce a nehty (ať už se záděrami, nebo bez nich) uvítají přírodní složky – oleje, másla a rostlinné extrakty, působící hluboko a přitom jemně. Tím, že jsou ruce celý den „venku“, jsou vystavené všem vlivům vnějšího prostředí. Pokud si pravidelně zapomínáte brát rukavice, pak jistě víte, jak ruce trpí dehydratací a roztřepenými nehty. Samozřejmostí by proto měla být pravidelná ochranná a hydratační péče v průběhu dne – skvělým pomocníkem do kabelky, který zajistí okamžitou pomoc, je určitě jemný krém na ruce. Večer je pak důležitá bohatší péče na výživu a regeneraci.

Účinné bylinky v krémech

Krémy na ruce obsahující myrtový extrakt vyživují, hydratují, chrání a mají díky kombinaci rostlinných a éterických olejů mírné antimikrobiální účinky. Myrtový extrakt vytváří na pokožce jemný ochranný film, díky čemuž pokožka rukou zůstane dlouho hebká a provoněná. Slunečnicový olej lisovaný zastudena se využívá v péči o pleť a pokožku a má regenerační, zvláčňující účinky, podporuje prokrvení pleti a díky vitaminu E pomáhá hojit kožní onemocnění včetně ekzémů a akné. Extrakt z meduňky má čisticí účinky, hodí se na citlivou a namáhanou pokožku a blahodárně působí při různých kožních obtížích, jako je ekzém, nebo dokonce lupénka. Měsíček lékařský se pyšní léčivými nebo pěsticími účinky. Pomáhá léčit drobná poranění a praskliny kolem nehtů, obnovuje kožní bariéru, tvorbu kolagenu a chrání před působením volných radikálů.

Intenzivní regenerace

Jednou začas je vhodné rukám dopřát intenzivnější regeneraci. Je to jednoduché, stačí nanést větší množství pečujícího krému a opatrně navléct bavlněné rukavice, aby se účinek prodloužil. Pro ještě intenzivnější regeneraci poslouží maska na ruce – na vysušenou pokožku naneste hyaluronové sérum pro okamžité zvýšení hydratace, po zaschnutí naneste silnější vrstvu ochranného krému a ruce zabalte do potravinářské fólie alespoň na 15 minut. Po sejmutí fólie přebytky masky vmasírujte a na nehty a nehtová lůžka naneste D-panthenol a vitamin A pro zlepšení hydratace a regenerace.

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.