Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Tipy, jak se v zimě pořádně zahřát

Tipy, jak se v zimě pořádně zahřát
... • Autor: istock.com
2. ledna 2023 • 14:00

Většina lidí v zimě řeší, čím se v chladných měsících zahřeje. Existuje několik jednoduchých možností, kromě správného oblečení pomůže třeba vhodná strava a přírodní medicína.

Na úvod dobrá zpráva. Náš organismus si dokáže se zimou poradit. Má svůj „termostat“ – hypotalamus, část mozku, v níž se nacházejí termoreceptory. Do mozku se informace o teplotě těla dostávají prostřednictvím čidel v kůži. Hypotalamus následně teplotu těla vyhodnocuje, porovnává s optimem a upravuje. Při vysoké teplotě zvýší prokrvení kůže, což vede k ochlazování. Při nízké teplotě naopak vyvolá svalový třes, který produkuje teplo. Teplo vzniká v těle především jako vedlejší efekt metabolických procesů a důsledek svalové práce. V klidu více než polovinu tepla vyrábějí vnitřní orgány, zhruba osmnáct procent tepla vzniká ve svalech a zbytek produkuje mozek a ostatní tkáně. Z jádra na periferii vede teplo cévní systém. Kůže, podkoží a tuk fungují jako izolátory.

Video se připravuje ...
Jaké potraviny podpoří vaši imunitu v zimě.VIDEO 

Proč je mi stále zima?

Pokud stále cítíte chlad a nemůžete se zahřát, vaše potíže může způsobovat chudokrevnost, cukrovka, poruchy štítné žlázy, podváha a další onemocnění. Někdy je důvodem i stres nebo samotný fakt, že až doposud bylo vaše tělo zhýčkané vyššími teplotami při vytápění prostor na více než 21 °C.

Užitečná zimní móda

Obecně platí, že běžné oblečení sníží ztráty tepla na polovinu, speciální až na jednu šestinu. Z přírodních materiálů je skvělá vlna z alpaky či ovčí vlna. Jsou prodyšné, nepohlcují pachy, absorbují vodu, odvádějí vlhkost a pot od těla. Současně fungují jako termoregulátor a udržují stabilní teplotu těla v chladném počasí. Stejné vlastnosti má merino, jen si při nákupu tohoto oblečení dejte pozor. Zmínka o merinu v popisu produktu ještě neznamená, že je z něj ošacení vyrobeno ze sta procent, často může jít jen o malý podíl. Navíc i v rámci merina existují kvalitativní rozdíly, například jednu z nejkvalitnějších vln mají ovce z Nového Zélandu. Z vlny vás skvěle zahřejí svetry, čepice, ponožky, rukavice, šály a zimní boty s kožíškem uvnitř. Při činnostech, u kterých se příliš nehýbete a spíše jen sedíte, používejte na židli či křesle podsedáky z ovčího rouna. A samozřejmě jsou tady syntetická vlákna, například na bázi polypropylenu. Mají dobré izolační vlastnosti a zároveň jsou prodyšná.

Systém vrstev

Vrstvení oblečení vychází z rozdílných vlastností jednotlivých technických materiálů a klade důraz na jejich správnou kombinaci. Každá z vrstev má svoji specifickou a nezaměnitelnou funkci. Pokud se vynechá nebo nahradí jiným, nevhodným materiálem, celý systém ztratí smysl a nebude fungovat. První vrstvou je kvalitní funkční termoprádlo, to oblékejte přímo na tělo. Nesmí být příliš velké, volné ani moc těsné. Mezi základní spodní prádlo patří sportovní podprsenky, kalhotky, boxerky, ponožky a podkolenky. Ty doplňují termotrička s krátkým i dlouhým rukávem a dlouhé či tříčtvrteční termokalhoty. Kvalitní termoprádlo má ploché švy, proto vás nebude na kůži tlačit a dřít. Syntetická vlákna jako polypropylen nebo polyamid dobře izolují. Druhou vrstvou jsou svetry nebo mikiny různé tloušťky. Musejí být dobře prodyšné, aby podobně jako funkční termoprádlo odváděly pot od těla ven. Třetí vrstvu tvoří bundy, které vás budou chránit před nepříznivým počasím. Vhodné jsou bundy s prodlouženými zády pro ochranu ledvin a kapucí. Když ji přetáhnete přes čepici, získáte další izolační vrstvu. Na rozdíl od termoprádla má být bunda trochu volnější, aby se vám pod ni vešly další vrstvy oblečení včetně tlustšího svetru či mikiny. Zimní oblečení doplňte vlněnou šálou nebo velkým šátkem, které vám zakryjí krk a utěsní prostor u límce bundy.

Který materiál preferovat

Softshellové materiály, fleece, Gore-Tex, Primaloft a řada dalších izolačně prodyšných prvků jsou součástí především funkčních zimních bund. Softshellové bundy jsou lehké, elastické, prodyšné, pohyb v nich je velmi příjemný. Nepromoknou, neprofouknou a skvěle odvádějí od těla vlhkost. Fleecové bundy stejně jako softshellové vynikají nízkou hmotností. Výborně uchovávají teplo a rychle schnou. Primaloft je nejteplejší izolační materiál, Gore-Tex je zase nejodolnější. Vydrží nejdrsnější podmínky, má extrémní odolnost vůči mrazu, neuvěřitelnou životnost a je samozřejmě prodyšný a nepromokavý. Péřové bundy nemají tolik speciálních funkcí jako některé syntetické materiály, ale skvěle tepelně izolují. Péřovky jsou nejvhodnější do města, kde se preferuje spíš módní styl než funkčnost.

Zažehněte vnitřní motory

  • Dost tekutin – pitný režim je důležitý také v zimě při nízkých teplotách a mrazu. I tehdy se organismus potí a ztrácí tekutiny. A právě jejich nedostatek může být důvodem, proč je vám zima. Pravidelně tedy během dne pijte čistou vodu (ne studenou nebo s ledem), čaje či vodu s trochou medu.
  • Teplé jídlo – pomůže zahřát tělo, do jídelníčku zařaďte hlavně polévky, vývary, dušenou či vařenou kořenovou zeleninu, fazole, jáhly, pohanku, čočku, hrách a houby. Dopřejte si i dostatek zdravých tuků – extra panenský olivový olej, dýňový olej, omega-3 mastné kyseliny.
  • Zahřívající koření – zázvor, skořice, černý pepř, hřebíček, muškátový oříšek, kardamom, fenykl, kurkuma nebo kari. To je koření, které je teď aktuální.
  • Ranní start – nalačno uveďte do provozu svůj organismus teplým čajem z heřmánku, mateřídoušky, zázvoru, fenyklu či kardamomu.
  • Podpora termoregulace – sportem, cvičením, zdravým otužováním a saunováním.

Zahřívací masáž

Organismus dovede zahřát aromaterapie. Do tří polévkových lžic mandlového či extra panenského olivového oleje přidejte tři kapky bio éterického oleje z borovice lesní, jedle bělokoré či z rozmarýnu lékařského (ten nepoužívejte při vysokém krevním tlaku a v těhotenství). Promíchejte a použijte na masáž celého těla. Směs vetřete do pokožky hned ráno, abyste rozproudili krevní oběh.

Poraďte se s lékárníkem

Velkým pomocníkem pro cévní systém, který vede z jádra na periferii teplo, je tinktura z jírovce maďalu. Příznivě ovlivňuje pružnost a pevnost cévních stěn, doporučuje se při poruchách periferního prokrvování (studené nohy a ruce). Jako cévní aktivátor působí rovněž jinan dvoulaločný. Tinktura nebo tablety rozšiřují cévy a zlepšují průtok krve.

Do postele v ponožkách

Pro noční odpočinek postačí v ložnici teplota mezi 15 a 19 °C. Spánek bude hlubší a kvalitnější, což se odrazí na vaší kondici a imunitním systému. Postel si můžete zahřát termoforem, který položíte na lůžko a překryjete peřinou, aby se teplo udrželo do doby, než vlezete do postele. V chladném období vám zimu pomůže přestát i hřejivé flanelové povlečení a pyžamo. Teplo si pak během noci zachováte, když budete spát v ponožkách, které neškrtí. Dokonce tak urychlíte nástup spánku v souvislosti se zvýšením teploty chodidel.

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.