Jak ušetřit, a přesto být v kondici: Těchto 5 tipů vám jednoznačně pomůže | Moje zdraví

Jak ušetřit, a přesto být v kondici: Těchto 5 tipů vám jednoznačně pomůže

Jak ušetřit, a přesto být v kondici: Těchto 5 tipů vám jednoznačně pomůže
Kickboxing v pohodlí domova • Autor: istock.com
2. prosince 2022 • 06:00

Pro většinu domácností jsou letošní podzim a zima ve znamení šetření. Na své kondici bychom ale šetřit neměli, a tak vám přinášíme tipy, jak zůstat fit za malé peníze. Které to jsou?

 

Rostoucí ceny energií, potravin i služeb nutí mnohé z nás eliminovat celou řadu aktivit, které pro nás dříve byly samozřejmostí. A protože je tělo jediným místem, kde skutečně musíme žít, přinášíme vám tipy, jak zůstat fit a v kondici, a neutratit přitom ani korunu. Které tipy to jsou?

Video se připravuje ...
Cviky na každý den – pevný střed tělaVIDEO 

S příchodem chladných dnů je nutné, abychom se o sebe starali nejen fyzicky, ale také duševně. Dny jsou krátké a tmavé, sluneční paprsky v nedohlednu a naše nálada na bodu mrazu. Pohyb je nástrojem, který pomáhá stavy úzkosti a špatné nálady účinně eliminovat. Pojďme se podívat na možnosti, jak být fit, a přitom nenabourat svůj napjatý rozpočet. 

1. Všemocná chůze

Pohybem ke zdraví a skvělé náladě. Ano, to skutečně platí. Pohyb nás totiž dokáže zaměstnat zcela jiným způsobem, kdy naše hlava vypne a regeneruje, zatímco se snažíme ze sebe vymáčknout maximum. Závěry studie Hongkongské univerzity dokonce ukazují, že právě pohybové aktivity přinášejí v léčbě lehké a středně těžké deprese stejně příznivé účinky jako antidepresiva

Pokud sport milujete, ale platit mnohdy vysoké vstupné v posilovnách je pro vás v tento čas nemyslitelné, máme pro vás skvělou zprávu. Choďte! Chůze je skvělým a nenáročným způsobem, jak se pravidelně hýbat, a přitom neutratit ani korunu. Chůzí také provětráte hlavu a přijdete na jiné myšlenky. Začít můžete pozvolna a sami uvidíte, jak vás chození nakonec chytne.

2. Cvičte doma

Domácí trénink se počítá, ba co víc, jakmile ho jednou zkusíte, brzy oceníte jeho benefity. Cvičit doma totiž můžete kdykoliv, a co do tréninku zahrnete, je také pouze na vás. Nebudete tak muset tahat těžkou tašku přes celé město, a pokud vás nebaví sklapovačky, klidně je můžete vynechat. S předlohou vám pomůže internet, kde najdete stovky videí s jógou, posilováním nebo kardio tréninkem. Záleží jen na vás, na co máte chuť.

3. Otužujte se všude, kde se dá

Pokud zrovna nepatříte mezi ty, kdo bezhlavě skočí do ledového rybníka, nepropadejte panice. Vzhledem k růstu cen energií si takové otužování můžete dát i doma. Nastavte termostat na nižší teplotu a sprchu zakončete proudem vlažné vody. Brzy uvidíte, že zima už není váš nepřítel. Vše je o zvyku. Přetopené místnosti ani příliš horká koupel vašemu zdraví stejně neprospívají.

4. Buďte kreativní

Jste zvyklí zvedat těžké činky nebo dělat dřepy se zátěží? Pak ani to není problém. Kreativitě se meze nekladou. Zapátrejte po tom, co těžkého máte doma a můžete to využít jako posilovací pomůcku. Může to být pytel s rýží nebo lahve balené vody. Na protažení vám pak poslouží pásek z županu, který zaháknete za chodidla. Sami uvidíte, že vaše protažení bude stát za to!  

5. Přizvěte kamarádku

Pokud je posilovna místem, kam chodíte s kamarádkou, protože vám to lépe utíká, pak nevěšte hlavu. Pozvěte si kamarádku domů nebo jděte vy k ní. O zábavu tak máte postaráno. Cvičení ve dvojici vám také pomůže posunout svůj výkon zas o kus dál. Nevěříte? Pak to zkuste a posuďte sami.

 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.