Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Pravda o snídaních! Opravdu jsou nejdůležitějším jídlem dne?

Pravda o snídaních! Opravdu jsou nejdůležitějším jídlem dne?
Autor: Frepik.com rawpixel.com
7. března 2024 • 06:00

Snídat, nebo nesnídat? Jednoduchou odpověď na tuto otázku nenajdete. Obě varianty mají své výhody. Platí ale, že oběd by neměla být prvním jídlem dne. Proč je to tak důležité? 

První jídlo dne nemá tak pevná pravidla

Staří Egypťané snídali syrovou cibuli, kterou zapíjeli pivem, Římané nezačali den bez masa a uzenin a ve středověké Evropě se pro jistotu nesnídalo vůbec. Jedlo se totiž zpravidla jen jednou denně. Pokud jde o snídaně, jsou lidé v podstatě rozděleni na dva tábory. Někdo by bez jídla nemohl začít fungovat a raději vstane o chvilku dřív, jen aby dostal něco do žaludku. Jiný naopak ráno nepozře ani sousto. Podle statistik je lidí, kteří nesnídají, kolem čtyřiceti procent, což je poměrně dost. Některým to vyhovuje a nesnídají dobrovolně, protože zkrátka nemají hlad. Jiní by se třeba najedli rádi, ale z časových důvodů do sebe hodí maximálně hrnek kafe a pořádné jídlo si dají kolikrát až v poledne.

Různí se i vědecké názory podložené více či méně věrohodnými výzkumy. Například podle studie publikované ve vědeckém časopise Journal of the American College of Cardiology může vynechávání snídaně způsobit snížení citlivosti na inzulin, zvýšení stresového hormonu kortizolu a krevního tlaku a vést k celkově nevhodným stravovacím návykům, což může způsobit zvýšení rizika úmrtí na kardiovaskulární choroby. Specialistka na výživu PharmDr. Margit Slimáková zase na svém webu zmiňuje přehled randomizovaných zahraničních studií, které sledovaly změnu v hmotnosti dospělých v závislosti na snídani či jejím vynechání. Nebyl ale nalezen žádný důkaz, že by snídaně snižovala riziko nadváhy, případně že by její vynechání vedlo k nárůstu hmotnosti.

Jak to tedy je?

Podle mnoha expertů snídaně pomáhá rozběhnout metabolismus a snižovat množství snědeného jídla v pozdějších hodinách. Jenže berme v potaz, že každý máme svůj životní styl, ve kterém hraje roli zaměstnání, pracovní doba, ale i výkonnost metabolismu. Důležité je především poslouchat svoje tělo. Když se mu totiž něco nebude líbit, určitě vám to dá brzy najevo. Pokud tedy nesnídáte, ale v průběhu dopoledne bojujete například s únavou a nesoustředěností, kručí vám v žaludku nebo se vám třeba dlouhodobě nedaří zhubnout, dost možná je to signál k tomu, abyste přehodnotili svoje zvyklosti a třeba je s pomocí odborníka změnili. Pokud se ale cítíte fit a stačí vám najíst se až později, je to také v pořádku, což potvrzuje i řada výživových poradců. „Oba přístupy mohou prospívat našemu zdraví. Jak je to možné? Daleko důležitější je kvalita potravin a celková skladba vašeho jídelníčku. Snídejte, budíte-li se s pocitem hladu a s chutí. Pokud se nenajíte hned po probuzení, ale budete jíst kvalitně po celý den, nic se nestane.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) by snídaně měla tvořit 25 % našeho celkového energetického příjmu, ale já jsem spíše zastáncem toho, vycházet z individuálních potřeb každého z nás. Nevadí, pokud bude snídaně menší než svačina nebo naopak,“ radí výživová poradkyně a lektorka STOB Bc. Martina Jandová s tím, že důležité je jíst pravidelně a poskládat si jídlo tak, aby našemu organismu nic nechybělo. Pro většinu lidí ale v praktickém životě vychází lépe, když se přece jen nasnídají, a dodají tak tělu potřebnou energii. Určitě by měli snídat nemocní lidé, kteří ze zdravotních důvodů potřebují rozložit jídlo do více porcí v průběhu dne, a všichni, kdo mívají tendenci se kvůli dlouhému hladovění přejídat. Nutná je snídaně také u dětí.

Pomoc, nestíhám…

Důležité je nejíst ve stresu, protože pak i to nejzdravější jídlo přijde vniveč a vy si zaděláváte na žaludeční vředy. Jenže to se lehko řekne, když musíte ráno vypravit sebe i celou rodinu a stihnout autobus. Podle doktorky biochemie a odbornice na výživu RNDr. Michaely Bebové je v pořádku nenasnídat se ihned, jakmile vstanete z postele: „Můžete si dát třeba jen půlku banánu, a až přijdete do práce, plnohodnotně se nasnídat.“ Spolehnout se jen na kávu určitě není vhodné, ačkoli se mnozí lidé shodují na tom, že jim to stačí. „Pravda je, že tito lidé většinou mívají méně zdravý životní styl a mají přetočený režim. Často nestíhají, jsou ve stresu a glykemie skáče nahoru a dolů. Večer se pak zastaví a všechno jídlo dohánějí najednou. Přes noc to samozřejmě pořádně nevytráví a ráno prostě nemají hlad a mají pocit, že jim stačí ta káva. Je to začarovaný kruh. Ideální by bylo, kdyby právě tito lidé začínali den snídaní, prospělo by to i jejich zdraví,“ upozorňuje doktorka Bebová.

Co si nandat na talíř

Platí zásada, že dobré jídlo (vhodné pro náš organismus) je takové, po kterém se cítíme lépe než před ním. Kvalitní snídaně by nám tedy měla nejen chutnat, ale měla by být také takzvaně plnohodnotná. Jde o to, že má obsahovat vyvážené množství výživných látek, jako jsou komplexní sacharidy, bílkoviny a zdravé tuky, ideálně také kousek ovoce nebo zeleniny, jež dodají tělu nejen vitaminy a minerály, ale také vlákninu. Je přitom jedno, jestli bude jídlo sladké nebo slané. Podle doktorky Bebové je ideální snídaní nasladko třeba tvaroh, který představuje kvalitní bílkoviny, k tomu si můžete dát oříšky, semínka a kousek čerstvého ovoce. Dosladit můžete třeba medem nebo rýžovým sirupem. Příkladem slané snídaně může být kvalitní žitný chléb nebo pšenično-žitný chléb například s rozmačkaným avokádem a vejcem natvrdo. Máte-li ji rádi, můžete jídlo doplnit kvalitní šunkou. Dalším tipem na zdravou snídani jsou pak různé kaše, z nichž k těm nejoblíbenějším patří ovesná. Variantou je ale i rýžová nebo pohanková kaše, na kterých si mohou pochutnat i lidé, kteří se vyhýbají lepku. Do kaší lze přidat různá semínka, ořechy a čerstvé ovoce, ale pozor na přílišné doslazování. „Pokud milujete pečivo, klidně si jej ke snídani dopřejte, ale dejte přednost kvalitnímu, ideálně kváskovému žitnému chlebu,“ radí doktorka Bebová. Vhodná snídaně by vás měla zasytit alespoň na tři hodiny a měla by tvořit zhruba čtvrtinu vašeho denního příjmu energie. Jestli tomu tak skutečně je, to si jednoduše zkontrolujte například v aplikaci Kalorické tabulky (www.kaloricketabulky.cz), kterou si můžete stáhnout do svého počítače či telefonu. Najdete v ní i spoustu receptů na zdravé a nutričně vyvážené snídaně, ať už dáváte přednost sladkým, či slaným variantám.

Důležité je poskládat si jídlo tak, aby našemu organismu nic nechybělo. Vhodná snídaně by vás měla zasytit alespoň na tři hodiny.

Na tohle raději zapomeňte

Kdo by nemiloval lehoučké croissanty s čokoládovo-oříškovou pomazánkou nebo marmeládou, nadýchané koblihy nebo buchty. K tomu hrnek sladkého čaje, kakaa nebo kávy a člověk je spokojený. Jenže právě toto je ukázka, jak bychom snídat opravdu neměli. Jde o kaloricky velmi vydatnou snídani, která vás ale nadlouho nezasytí. „Dopřejeme-li si snídani složenou výhradně ze sacharidů, sice se rychle nastartujeme, ale stejně rychle nám dodané palivo i shoří,“ vysvětluje Martina Jandová.

Stejně tak nevhodné jsou rohlíky se salámem nebo klobásky se slaninou. Opět jde o prázdné kalorie, kde se skrývá bílé pečivo a živočišné tuky, bonusem je pak spousta soli, jejíž přemíra také zdraví neprospívá.

Pozor si dejte také na lupínky, kuličky a různé další snídaňové cereálie, které si sypou mnozí lidé do jogurtu či mléka v dobré víře, že jedí zdravou snídani. Jsou totiž plné cukrů a také patří do kategorie jídel s vysokým glykemickým indexem, takže po nich budete mít brzy hlad.

Kalorickou bombu představují i džusy a smoothie. „Je potřeba si uvědomit, že sklenice ovocného džusu (0,3 l) má zhruba 500 až 600 kilojoulů (více než jeden rohlík). 1 litr kvalitního džusu vyrobeného z čerstvého ovoce obsahuje stejně energie jako 30 kostek cukru. To je důvod, proč pití sladkých nápojů nemohu doporučit na pravidelné bázi,“ upozorňuje Martina Jandová.

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz.

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.