Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Oblíbený eukalyptus: Jak vybrat ten správný, pro koho je nevhodný a na co pomáhá?

20. ledna 2022 • 14:00

Pozor na některé účinky! Použití eukalyptu bývá součástí mnoha rad v článcích publikovaných v časopisech a na internetu. Působí jako kouzelný prostředek, který vás zachrání od jakékoli infekce. Co vám ale autoři textů neřeknou, je, že není eukalyptus jako eukalyptus.

Eukalypty neboli blahovičníky jsou v aromaterapii bezesporu důležitými antivirovými látkami. Je velmi dobré vědět, jak je používat, proč si dávat pozor na jejich druhy, a také, že třeba nemusejí být vhodné pro některé věkové skupiny. Musíte posoudit i svou zdravotní kondici. Pro vaši informaci uvedeme, že existuje až 600 druhů eukalyptů.

Video se připravuje ...
Nejlepší aromaterapie na bolest hlavyVIDEO 

V dětských kolektivech nevhodný

S nástupem sychravého počasí se setkáváme s difuzováním esenciálních olejů ve školních třídách. Ať už jde o školy mateřské, nebo základní, mnohdy mají jako společného jmenovatele esenciální olej z druhu Eukalyptus globulus. Obecně se nedoporučuje difuzování esenciálních olejů v kolektivech. Důvodem je neznalost možných zdravotních kontraindikací u různých jednotlivců. Navíc eukalypty mají z více důvodů v aromaterapeutické praxi poměrně specifické postavení.

Proč si dát pozor?

Eukalypty obecně nejsou doporučovány osobám trpícím astmatem a epilepsií nebo malým dětem, a to kvůli obsahu 1,8-cineolu (eukalyptolu), který u nich může způsobit dýchací potíže. U dětí je navíc potřeba dávat velký pozor na dávkování esenciálního oleje. Konkrétně tak hojně používaný Eucalyptus globulus může mít ve vysokých dávkách nebo při dlouhodobém difuzování nepříznivý vliv na nervovou soustavu. Proto se eukalypty používají v krátkých intervalech a v časovém horizontu ne delším než osm po sobě jdoucích dnů.

Nehodí se k prevenci

Eukalypty by se měly používat až při propuknutém onemocnění, na preventivní použití jsou moc silné. Jako prevence poslouží třeba dřevo ho-sho, růžové dřevo, tea tree, petitgrain nebo citrusové esenciální oleje (u kterých je potřeba ale dávat pozor na to, zda vybraný druh nepůsobí na ředění krve, protože některé nejsou vhodné pro osoby užívající antikoagulanty). Tyto esenciální oleje jsou vhodné také pro děti od tří let věku a nevykazují pro ně kontraindikace.

Jak vybrat eukalyptus?

Pokud chcete opravdu sáhnout po esenciálních olejích z eukalyptů, dávejte pozor na možné kontraindikace. Všechny eukalypty vykazují antivirové a mukolytické (napomáhající odkašlávání) vlastnosti. V aromaterapii se používají druhy Eucalyptus citriodora, Eucalyptus globulus, Eucalyptus smithii, Eucalyptus radiata, Eucalyptus staigeriana. Eucalyptus radiata je vhodný při vlhkém kašli a nachlazení. Eucalyptus citriodora se může přidat do masážních směsí při bolestech zad a beder, případně aplikovat třeba na podvrtnutí. Eucalyptus globulus se používá při vlhkém kašli a rýmě. Eucalyptus smithii je vhodný při zimních respiračních infekcích i virózách. Eucalyptus staigeriana je dobrý proti zánětu a užitečný při svalových bolestech, používá se také jako tonikum pro lepší zvládání stresových situací. Eukalypty se mohou difuzovat nebo nechat odpařovat pomocí aromalampy, v případě nemoci se smíchají s nosným olejem a aplikují na hrudník a záda. Dávkování je maximálně 15 kapek na 50 mililitrů nosného oleje u dospělého jedince, u dětí od šesti do deseti let pak 8 kapek na 50 mililitrů. U těhotných a kojících žen je nutné použití eukalyptů konzultovat se školeným aromaterapeutem.

Některé druhy eukalyptů nejsou doporučovány dětem do šesti let věku, další (jako je zrovna Eucalyptus globulus) pak dětem do ukončeného desátého roku věku. Eukalyptol nebo také 1,8-cineol, bezbarvá aromatická molekula, má typicky kafrovou vůni a působí baktericidně, protiinfekčně a proti plísním, je protizánětlivý, usnadňuje vykašlávání a působí protikřečově.

Věkové doporučení k používání eukalyptů: Eucalyptus citriodora lze použít od šesti let věku, Eucalyptus globulus používat od deseti let věku, Eucalyptus smithii používat od deseti let věku, Eucalyptus radiata lze použít od šesti let věku, Eucalyptus staigeriana používat od deseti let věku, u menších dětí používat nekonzervované hydroláty z eukalyptů.

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.