Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Náhlá bolest v zádech: Kde se bere a jak je možné ji zahnat pryč

9. května 2022 • 14:00

Příčin bolestí zad může být několik, od skřípnutého nervu až po dlouhodobé bolesti způsobené chronickým onemocněním, nevhodným přetěžováním nebo sedavým zaměstnáním. Ty závažnější je lepší řešit s odborníkem, od některých si ale můžete pomoct sami.

Už jste měli někdy „housera“? Ústřel často způsobený špatným pohybem může být velmi bolestivou záležitostí. Naštěstí existuje způsob, jak se ho zbavit. Pokud je bolest lokalizovaná, je vhodné použít mast, gel nebo krém s obsahem protizánětlivé složky. Každému vyhovuje něco jiného. Gel po nanesení chladí a rychle se absorbuje. Někdy ovšem může zanechat pocit lepivosti. Krém se rychle vstřebává, „nelepí“. Mast je mastnější a hutnější, vstřebává se déle.

Video se připravuje ...
Odbornice radí, jak správně doma masírovat zádaVIDEO 

Vybavená lékárnička

Pokud se bolest ozývá v době, kdy lékaře nemůžete navštívit, pak je dobré mít doma dobře vybavenou lékárničku. Není-li bolest přesně lokalizovaná nebo je silná, vyplatí se mazání gely a krémy kombinovat s perorálními protizánětlivými látkami, jako jsou ibuprofen, diklofenak, dexketoprofen, dexibuprofen nebo kyselina acetylsalicylová.

Kde je příčina

V případě dlouhotrvajících bolestí zad, které jsou způsobeny dlouhodobým přetěžováním, nevhodnou chůzí a podobně, je potřeba se v první řadě zaměřit na jejich příčinu. Bolesti zad, hlavy a další jsou ve spoustě případů spojené se špatným držením těla a ochablým svalstvem, které je důležité pro správné držení páteře. Tam je pak namístě návštěva fyzioterapeuta a následné pravidelné cvičení.

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz.

 

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.