Margit Slimáková: Zázraky imunitu neposílí, pomůže pobyt venku | Moje zdraví

Margit Slimáková: Zázraky imunitu neposílí, pomůže pobyt venku

28. srpna 2023 • 14:00

Být v dobré formě, cítit se báječně a zažívat svoji pohodu. Kdo by něco takového nechtěl? Margit Slimáková, specialistka na zdravotní prevenci a výživu, na to má svůj recept a ráda se o něj dělí.

  • S příchodem podzimu sílí strach, že nás opět čekají infekční nemoci, které mohou mít i vážný průběh. Jak máme s touhle obavou pracovat a jak se co možná nejlépe bránit?

Video se připravuje ...
Nejsi v tom sama: Margit Slimáková - Naše těla jsou dokonalá, neřezejme do nichVIDEO 

Určitě jste už mnohokrát slyšeli, že prevence infekčních onemocnění spočívá v ochraně před jejich původci a v posilování obranyschopnosti těla. Nemoc totiž nevznikne v okamžiku, kdy se potkáme s jedním mikrobem, nemoc vznikne, až když naše nezdravé tělo dovolí tomuto mikrobu, aby se rychle přemnožil. Sice nemáme žádné zázračné potraviny, které by specificky ničily jednotlivé mikroby, ale máme celou řadu nespecificky prospěšných potravin a živin, které obranyschopnost podporují. Vedle zdravé stravy a péče o tělo přispívá i pobyt v prostředí, které je přirozeně pestré na mikroby – v přírodě, v lese, na zahradě.

* A to pro udržení zdraví stačí?

Nemoci jsou součástí života a mohou se i při sebelepší péči o sebe občas objevit. Potíže, jako jsou například natlučená kolena, nachlazení či napadení ledničkou (přejedení), zvládne každý v pohodě léčit sám doma. Obecně doporučuji, pokud si důvěřujete: léčete toho doma co nejvíce. Ono i jen včasné zalezení si do postele, když se cítíte pod psa, prospěje skoro jistě více než běhání po lékařích a posedávání v čekárnách s dalšími marody. K lékaři je třeba jít až při závažnějších potížích, kdy domácí léčba nezabírá.

* Řada lidí se obává, že při prosazování vlastních názorů na léčbu se na ně bude lékař zlobit. Stále ještě platí, že s lidmi v bílých pláštích se nediskutuje. Jakou taktiku radíte?

Ani sebelepší lékař vám nemůže zajistit zdraví. To vyplývá z vašeho postoje, z péče o sebe a z vašeho životního stylu. S lékařem je proto třeba komunikovat, být aktivním pacientem se zájmem o léčbu. Ve vztahu pacient a lékař by měl fungovat oboustranný respekt. Určitě s lékařem debatujte, vyžadujte potřebná vyšetření, stanovení diagnózy a návrh terapie, což si nechte srozumitelně vysvětlit. Po lékaři ale nevyžadujte recept na kapustu ani adresu farmáře. Zajištění skutečného jídla, sestavení jídelníčku i rozhodnutí vyzkoušet nějaký dietní režim jsou vaše práce a lékař by měl zasáhnout, jen když vám vaše dieta neprospívá.

* Od vás známe termín „skutečné jídlo“, co to je?

Podle mě jsou to základní a minimálně průmyslově zpracované potraviny. Jako základní označuji ty, které jsou rostlinného původu a ideálně vyrostlé z kvalitní půdy, a dále jakékoli živočišného původu, které pocházejí ze zvířete, s nímž se slušně zacházelo a jež mělo jemu přirozenou stravu. Protože pak je naše tělo vyživeno produkty ve složení, které opravdu chceme konzumovat. Jeden příklad za všechny: i tuky ze zdravé, šťastné kačeny mohou mít lepší a zdraví prospěšnější složení než tuky z nešťastného, na rybí farmě sójou vykrmovaného lososa.

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz.

Autor: redakce Moje zdraví, inf
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.