Konjakové těstoviny: Superpotravina, vhodná nejen pro milovníky sportovních aktivit | Moje zdraví

Konjakové těstoviny: Superpotravina, vhodná nejen pro milovníky sportovních aktivit

Konjakové těstoviny: Superpotravina, vhodná nejen pro milovníky sportovních aktivit
Autor: istock.com
24. června 2022 • 06:00

Ať už se sportu věnujete pouze rekreačně, nebo je sport nedílnou součástí vašeho každodenního života, jistě víte, že správná strava tvoří více než polovinu úspěchu za krásným i zdravým tělem. Strava nám navíc pomáhá, abychom měli na sport dostatek potřebné energie.

Každý, kdo se sportu alespoň občas věnuje, přesně ví, že to není pouze otázka pohybu, ale také toho, jak vypadá náš jídelníček. Zvolit správné, nutričně bohaté a zároveň ne příliš kalorické potraviny je nejlepší způsob, jak dosáhnout kýžených výsledků.

Video se připravuje ...
Podcast Restart: Když hubnou ženy, mělo by to vypadat jinak, říká odborniceVIDEO 

Proč „konjak“? 

Konjakové nudle jsou těstoviny vyrobené z rostliny Amorphophallus konjac, česky zmijovec indický. Kořenové hlízy se po usušení rozemelou na mouku. Konjaková moučka obsahuje až 95 % čistého glukomananu. Glukomanan je ve vodě rozpustná vláknina získaná z kořene rostliny konjak. Konjakové těstoviny neobsahují žádný tuk ani cukr a téměř nulovou kalorickou hodnotu. Při pozření v žaludku nabydou na objemu a člověka tak rychle zasytí. Jsou proto populární při dietách nebo při zdravém životním stylu.

Dosyta bez výčitek

Pokud tedy i vy patříte mezi milovníky těstovin, ale nutriční hodnoty vás od jejich konzumace spíš odrazují, jsou konjakové přílohy tou nejvhodnější variantou. Zasytí, dodají potřebné živiny a kalorický příjem díky jejich složení snížíte na minimum. Konjakové těstoviny skutečně mají až o 90 % méně kalorií než běžné těstoviny a rýže a obsahují tělu prospěšnou vlákninu. Skvěle tak zapadnou do jídelníčku fitness nadšenců, ale také vegetariánů, veganů či celiaků a diabetiků.

Kdy jíst konjakové těstoviny?

Skvělou zprávou je, že konjakové těstoviny můžete konzumovat kdykoliv během dne. Pokud se např. chystáte na trénink, dopřejte si menší množství se zeleninou, a pokud víte, že už vás večer nečeká žádná povinost, udělejte si je s kuřecím masem. Získáte zdravou, nutričně vyváženou a hlavně „dietní“ večeři, po které hlad mít rozhodně nebudete. Připravit se ale dají i nasladko, např. s mákem a lehce oslazené medem.

Výhody konjakových těstovin

Kromě nízké hodnoty kalorií jsou konjakové těstoviny skvělé v tom, že se nemusí vařit. Jsou tedy připraveny k okamžité konzumaci. Stačí je v konečné fázi přípravy masa či zeleniny jednoduše přimíchat a chutný pokrm je připraven.

Příjem versus výdej

Pokud alespoň trochu znáte kalorickou hodnotu potravin, stačí se řídit jednoduchou rovnicí a hlídat si váš denní příjem versus výdej. S konjakovými těstovinami již kalorický deficit nebude problém. 100g výrobku totiž obsahuje POUHÝCH 35 kcal.

Špagety s kuřecím masem

Ingredience pro 2 porce:

  • konjakové těstoviny
  • 200 g kuřecích prsou
  • 125 ml smetany ke šlehání
  • 1 stroužek česneku
  • lžička másla
  • trocha strouhaného parmazánu
  • sůl a pepř na dochucení

Jak na to

Kuřecí prsa omyjte, nakrájejte na menší kousky a orestujte na másle. Přidejte prolisovaný nebo nakrájený česnek, smetanu a krátce povařte. Osolte a opepřete. Na závěr přimíchejte propláchnuté konjakové těstoviny a chvíli prohřejte. Naservírujte na talíř a posypte strouhaným parmazánem.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.