Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Bouře v těle: Vítejte mezi alergiky. Jaké alergie známe a proč vznikají?

Bouře v těle: Vítejte mezi alergiky. Jaké alergie známe a proč vznikají?
Autor: TESLA
4. dubna 2023 • 14:00

Dnes už prakticky nenajdete rodinu, kde by někdo netrpěl vyrážkou, případně nezápasil s některou z dalších forem alergie. Sedět s rukama v klíně a žehrat na osud nepomůže. Mnohem lepší je zjistit si více o svém nepříteli a zahájit taktické tažení. Alergii sice nikdy úplně nevyléčíte, ale můžete ji mít pod kontrolou.

Snad každý z nás někdy dostal otázku, zda je na něco alergický. Třeba už na dětském táboře, nejčastěji pak v ordinaci lékaře, ale třeba i v kosmetickém či kadeřnickém salonu. Ostatně seznam alergenů najdete i na jídelních lístcích restaurací. Důvod je prostý. Alergie může vzniknout prakticky na všechno. Alergiků v naší populaci navíc raketovým tempem přibývá, vždyť některou z forem alergie trpěl alespoň jednou za život každý čtvrtý Čech. Můžeme se pouze dohadovat, jakou roli hraje v tomto nepříznivém vývoji civilizační stres a stále větší množství chemikálií v našem okolí.

Video se připravuje ...
Jak se zachovat, pokud dítě postihne silná alergická reakce?VIDEO 

Co se v těle odehrává

Alergie je zvýšená citlivost na látky (alergeny), které nám normálně žádné obtíže či zdravotní problémy nezpůsobují, ale u citlivého člověka vyvolávají odezvu v podobě podráždění. Jeho imunitní systém svoji reakci zkrátka přežene, ztratí kontrolu sám nad sebou a reaguje na podněty v podstatě běžné a pro organismus neškodné. „Ve chvíli, kdy se potkáte s alergenem, začne vaše tělo vytvářet specifické IgE protilátky, které jsou vázány na takzvané žírné buňky. Ty jsou součástí imunitního systému a obsahují drobná zrníčka (granuly) s chemickými látkami (mediátory), jako jsou například histamin, prostaglandiny, leukotrieny nebo kininy. Při dalším kontaktu s alergenem se žírné buňky díky IgE protilátkám aktivují, vypustí do svého okolí obsah granul. To pak způsobí projevy alergie,“ vysvětluje MUDr. Radka Šedivá z ambulance Synlab.

Odhalte nepřítele

Co jsou vlastně zač ty alergeny, které ztrpčují život tolika lidem? Podle odborníků jde nejčastěji o látky bílkovinné povahy, které vdechujeme, takzvané inhalační alergeny. Mezi ně patří pyly trav, bylin a stromů, plísně, roztoči, peří a srst domácích mazlíčků. Velký nárůst odborníci zaznamenávají u potravinových alergenů, ať už jde například o lepek, mléko, ořechy, ovoce či zeleninu a další. Časté jsou alergie na hmyzí bodnutí, výjimkou nejsou ani alergie na léky, chlad či na sluneční paprsky, kosmetiku, kov ve špercích, detergenty, ale třeba i tiskařské barvy a další chemické látky. Za určitých okolností může zkrátka alergii vyvolat cokoli.

Když dojde ke zkřížení

Druhů alergií je řada. Člověk může mít jen jednu nebo víc. Časté jsou i případy takzvaných zkřížených alergií, o kterých se hovoří čím dál častěji. Není divu, trpí jimi totiž až 50 % pylových alergiků. Zkřížená alergie pak může vzniknout, pokud protilátky vytvořené proti určitému alergenu reagují i na kontakt se zcela jiným alergenem pouze na základě vzájemné podobnosti. Nejčastěji k tomu dochází mezi alergeny vývojově příbuzných organismů, jako jsou například pyly a ovoce. Křížit se spolu mohou ale i alergeny nepříbuzné. To se stane, jsou-li v nich přítomné vývojově velmi staré bílkoviny, které se v evoluční historii téměř neměnily, a nacházíme je tedy i u příbuzensky vzdálených odrůd. Přestože jsou pylové alergie pouze sezonní záležitostí, s těmi zkříženými se alergici potýkají celoročně, tedy vždy po požití kritické potraviny. „Jednou z nejčastějších kombinací je reakce mezi pylem břízy a ořechy, jablky a peckovicemi. Děje se tak proto, že břízovité a růžovité rostliny (jabloň, broskvoň apod.) jsou botanicky příbuzné. Poměrně často se kříží také alergie na pelyněk s kořenovou zeleninou a některými druhy koření,“ přibližuje MUDr. Šedivá s tím, že s potravinami se mohou křížit také další inhalační alergeny, jako jsou roztoči či latex. A jak se zkřížená alergie projevuje? „Pár minut po konzumaci dané potraviny se objeví nejčastěji svědění v dutině ústní, kolem úst či mírný otok rtů. Může se ale objevit i závažná reakce, jako je otok hrdla, dušnost či pokles krevního tlaku. V takovém případě s vyhledáním lékaře neotálejte,“ varuje lékařka.

S léčbou nečekejte

Po stanovení diagnózy a určení příčiny alergie je prvním úkolem vyloučení nebo omezení kontaktu s alergenem. Dále je třeba snížit přecitlivělost pacienta, což je možné podáváním vakcín. Nemocný dostává injekčně nebo v kapkové podobě pravidelně roztok alergenu, který mu vyvolává příznaky. Tato forma terapie má dobré výsledky u pylové, roztočové a hmyzí alergie. Dalším prostředkem pro zmírnění obtíží jsou léky, mezi které patří jak preventivní, tak úlevové léky, tedy antihistaminika. Tyto léky v těle blokují receptor pro histamin, a tím zabraňují či zmírňují projevy alergie. „V současné době máme několik druhů antihistaminik – chemicky odlišných látek. Jejich dávkování vždy záleží na věku a váze pacienta. Běžné dávkování u tablet a dospělých pacientů je 1x denně, v některých případech lze tabletu užít i dvakrát denně. Vždy je však vhodné dávkování konzultovat se svým lékařem,“ uvádí MUDr. Radka Šedivá. Je však třeba počítat i s možnými nežádoucími účinky, jako je například ospalost a únava. Ty jsou připisovány antihistaminikům takzvané první generace. Modernější léky již tyto účinky nemají. „Zahájit léčbu alergie se doporučuje co nejdříve, aby nedocházelo k rozvoji komplikací, například ke vzniku asthma bronchiale. Zároveň se díky specifické alergenové imunoterapii předpokládá i snížení rizika rozšiřování spektra alergenů, neboť tělo učíme tolerovat a správně vyhodnocovat, proti čemu bude protilátky tvořit,“ uzavírá lékařka.

Poznat, že máte alergii, není vždy úplně jednoduché. Je to i váš případ? Alergie může mít nejrůznější příznaky. Jak vlastně alergickou reakci poznáte? Nejčastějšími projevy alergie je vodnatá rýma, kýchání, sípání a další respirační potíže, otoky sliznic, ekzémy, vyrážky a svědění pokožky. Tím to ale zdaleka nekončí. Dost možná by vás nenapadlo, že k projevům alergie patří i problémy trávicího traktu, jako jsou například průjmy, zvracení či bolesti břicha. Mezi nejzávažnější projevy alergie patří anafylaktický šok, který pacienta přímo ohrožuje na životě. Poznat, že máte alergii, není vždy úplně jednoduché, a je proto důležité všímat si různých reakcí vašeho těla a při jakékoli pochybnosti či podezření se svěřit do rukou lékaře, který na základě odborného vyšetření alergii odhalí. Zamířit můžete jako samoplátce také do některé z odběrových laboratoří, kde nejsou dlouhé čekací lhůty.

NEJČASTĚJŠÍ TYPY ZKŘÍŽENÝCH ALERGIÍ

ALERGIE NA LETNÍ PYL: trávy a obilniny (lipnicovité), rajče, paprika, peckové a jádrové ovoce, arašídy, pomeranč, kiwi, meloun a v případě nedostatečné tepelné úpravy také obilí (žito, pšenice, ječmen), obilná mouka, kukuřice, rýže

ALERGIE NA POZDNÍ LETNÍ PYL: byliny (pelyněk, čeleď hvězdnicovité), kořenová zelenina, koření (kopr, libeček, majoránka, koriandr, kmín, fenykl, pepř, anýz, tymián, paprika a podobně), heřmánek, slunečnicový olej, peckové a jádrové ovoce, kiwi, mango, arašídy, stromové ořechy, luštěniny

ALERGIE NA POZDNÍ LETNÍ PYL: byliny (ambrózie), banán, meloun, okurka, cuketa, heřmánek, ovoce s jádry, celer, pepř

ALERGIE NA LATEX: banán, mango, meloun, kiwi, avokádo, rajče, papája, jedlé kaštany, pohanka, celer, pepř

ALERGIE NA ROZTOČE: krab, garnát, krevety, humr, rak, mušle, ústřice, chobotnice, hlemýždi

ALERGIE NA ČASNÝ JARNÍ PYL: dřeviny (bříza, líska, olše apod.), jablko, hruška, mrkev, petržel, celer, lískový oříšek (popřípadě další zkříženě reagující ořechy), třešeň, švestka, meruňka, broskev, kiwi, koření (například anýz a pepř), brambory, sója

Zdroj: Synlab

Jak odhalit zkříženou alergii?

Odpovídá MUDr. Radka Šedivá z ambulance Synlab: „Zkřížené alergie lze odhalit na základě vyšetření krve. Aktuálně nejširší test na trhu, který dokáže z jednoho odběru krve zjistit reakci až na 216 alergenů, je ALEX. Test umí kromě alergií a zkřížených alergií odhalit i sílu případné alergické reakce. O tento specializovaný alergologický test můžete buď požádat svého alergologa, nebo si na něj zajít bez objednání na některé z odběrových pracovišť SYNLAB jako samoplátce. Vyšetření si můžete zakoupit také z pohodlí domova na www.eshop-synlab.cz. Výsledky byste pak měli vždy konzultovat s lékařem.

Autor: redakce Moje zdraví, swp
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.