Proč zajídáte stres čokoládou? A jak se z bludného kruhu dostat? | Moje zdraví

Proč zajídáte stres čokoládou? A jak se z bludného kruhu dostat?

Proč zajídáte stres čokoládou? A jak se z bludného kruhu dostat?
Nejčastěji sáhneme po sladkém • Autor: iStock
19. března 2024 • 06:00

Jídlo samozřejmě lékem je, ale jen ve chvílích, kdy jíme správně a pomáhá to našemu fyzickému a psychickému zdraví. Když je to však přesně naopak, je potřeba tento problém řešit. 

Už od dětství máme zakódováno, že jídlo je „lék“ na všechny neduhy. Vzpomínáte, jak vám maminka říkala, že když nebudete plakat u zubaře, koupí vám něco dobrého?

Emoce často zajídáme čokoládou nebo skvělým obědem v naší oblíbené restauraci. Bohužel, tohle není ta správná cesta, jak stresu a chvílím, kdy je nám ouvej, dlouhodobě čelit. Emoční přejídání navíc nepomáhá našemu psychickému ani fyzickému zdraví. Pokud se přejíme jednou, nic se nestane, pokud se však z přejídání stane rutina, jako důsledek budeme přibírat, což naší psychice vůbec nepomůže. Začarovaný kruh tak může začít. 

Na vině není jen „maminka“

Pokud chcete všechnu vinu „hodit“ na svou rodinu, tak vás vyvedeme z omylu. Vaše maminka není jediným faktorem, který za váš problém se zajídáním emocí může.

Velkou roli v tom hrají hormony. Jakmile se totiž dostanete do stresové situace, hladina kortizolu prudce vzroste a s ní se zvýší i hladina cukru v krvi. Kortizol tak bije na poplach a volá po jediném: „Chci cukr či jakýkoliv jiný zdroj energie.“ Dostaví se tzv. emoční vlčí hlad, který však s tím skutečným nemá nic společného. 

V tento okamžik dostane váš mozek urgentní zprávu, abyste rychle po něčem sáhli. Tělu je pak jedno, zda je to čokoláda, dort z cukrárny nebo plechovka oblíbené koly. 

Jakmile do sebe vpravíte první sousto nebo první lok, najednou vaše tělo zaplaví úleva a kýžené zklidnění. I když je tento pocit opravdu opojný, povětšinou trvá jenom pár minut. A tak saháme po další čokoládě nebo pytlíku slaných brambůrků, které navíc zhltneme rychleji, než je zdrávo, a pocit přejedení spojený s výčitkami je tu.

Bludný kruh přejídání

S přejedením se dostaví pocit výčitek a bludný kruh emočního přejídání má umetenou cestičku. Z něj je pak poměrně těžké uniknout. Přesto není třeba panikařit. Z každého problému existuje cesta ven. Obzvlášť, pokud o ni vy sami skutečně stojíte. 

Jak z toho ven?

Mezi stresem, emocemi a emočním přejídáním je přímá souvislost. Cestu ven z tohoto začarovaného kruhu však najít lze. Je však nutné, abyste řešili tu pravou příčinu, a ne pouze důsledek toho všeho. 

  1. Najděte skutečnou příčinu, proč jste ve stresu. Právě to vám následně pomůže nesáhnout po oblíbené čokoládě kdykoliv, když se stresová chvilka dostaví.
  2. Zrekapitulujte si situace, které vás k emočnímu přejídání dohnaly. Byly za vaším přejedením stres z práce nebo problémy ve vztahu? Pokud ano, zkuste se přístě na chvilku zastavit a celou situaci nejprve prodýchat. Přejíst se přece můžete vždycky.
  3. Zkuste to projednou vydržet. Vždy se totiž vyplatí nejednat hned a ve vleku emocí. Naopak se doporučuje pár minut počkat a sami uvidíte, jak se po dvaceti minutách budete cítit. 

Pokud se vám povede eliminovat stresové faktory na minimum, sami uvidíte, že se vám emoční přejídání začně vyhýbat. V případě, že ani tak své stavy nezvládáte, obraťte se na rady odborníka. Není přece za co se stydět. Odborník vám nejen poradí, ale také pomůže celý problém trvale vyřešit. 

Nezapomíjte na vodu! Hlad, a to i ten emoční, může být pouze převlečená žízeň. Zkuste nejprve vypít dvě sklenice čistě vody a následně pozorujte, jak se budete cítit. Za zkoušku přece nic nedáte.

Jaké jsou další důvody, proč bychom měli pít vodu?

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.