Přerušovaný půst může mít na psychiku. Komu škodí a kdo by ho nikdy neměl držet? | Moje zdraví

Přerušovaný půst může mít na psychiku. Komu škodí a kdo by ho nikdy neměl držet?

Přerušovaný půst může mít na psychiku. Komu škodí a kdo by ho nikdy neměl držet?
Autor: istock.com
23. srpna 2023 • 13:40

Milují ho celebrity, dodržuje ho možná řada vašich přátel. Přerušovaný půst. Možná si dokážete představit, jaký vliv by měl tento druh stravování na vaše tělo. Víte ale, že může ovlivnit i psychiku?

Někteří odborníci ho považují za zdravý a kromě shození nadbytečných kil mu připisují další benefity. Podle některých zlepšuje inzulinovou senzitivitu a zvyšuje hladiny růstového hormonu, čímž podporuje spalování tuků a budování svalové hmoty, zlepšuje buněčnou regeneraci, snižuje riziko srdečních onemocnění a zlepšuje kognitivní funkce. Napomáhá redukci váhy, léčbě cukrovky 2. typu, při vysokých hladinách triacylglycerolů, LDL cholesterolu a chronickém zánětu.

Video se připravuje ...
Podcast Restart: Mýty a fakta o stravě a hubnutíVIDEO 

K jeho zastánkyním patří i česká specialistka na prevenci a výživu Margit Slimáková. V tomto stravovacím vzorci se přirozeně střídají fáze přijímání potravy a půstu. „Běžné vzorce přerušovaného půstu jsou dva. 16 hodin půstu a osmihodinové okno pro jídlo. Tento vzorec je doporučován spíš pro muže. Pro ženy se více hodí 14 hodin půstu a desetihodinové okno pro jídlo,“ vysvětluje odbornice.

Důležitá je vyváženost

Přerušovaný půst mohou lidé dodržovat v různých schématech, například v týdenním. Jedním z nich je například střídání dnů s běžným kalorickým příjmem a dnů, kdy člověk sníží kalorický příjem na minimum a pije jen vodu nebo čaj. Oblíbené je například schéma 5 : 2 – pět dní v týdnu člověk přijímá běžné množství potravy, dva dny 500–600 kalorií za den. Podobně je to v případě 6 : 1, někteří preferují jeden den v týdnu pouze pít vodu a čaje.

Pokud držíte přerušovaný půst, měli byste myslet na dvě věci: V době určené pro jídlo byste měli sníst dostatek kalorií, které odpovídají vašim výživovým potřebám. A za druhé, skladba vašeho jídelníčku by měla vycházet z principů zdravého stravování, tedy zelenina, bílkoviny, kvalitní tuky i sacharidy a vláknina. Přerušovaný půst určitě nezkoušejte u dětí, v těhotenství nebo během kojení. Nebude vhodný ani pro někoho, kdo si prošel poruchou příjmu potravy. Pokud přesně nevíte, jaký je váš bazální metabolismus, nezkoušejte tuto metodu bez konzultace s odborníkem. Kromě vlivu na vaše tělo bude mít účinky i na psychiku. Jaké?

Může způsobit horší náladu

Prázdný žaludek může vyvolat podráždění a vznětlivost. „Svůj vliv na to má pokles hladiny cukru v krvi a nárůst hladiny stresového hormonu kortizolu, k němuž dochází, když jsou lidé příliš hladoví,“ říká psycholožka na Clevelandské klinice a autorka knihy Eating Mindfully and Hanger Management Susan Albers-Bowling. Mimochodem – vysoká hladina kortizolu byla také spojena se zvýšeným ukládáním tuků, takže pokud se snažíte zhubnout, přerušovaný půst může v některých případech působit kontraproduktivně.

Může způsobit horší spánek

Podle studie publikované v časopise Nature and Science of Sleep se kvůli vzestupu kortizolu u sledovaných snížil podíl fází REM spánku. Podle pilotní studie se naopak účastníci cítili více odpočatí. Jednoznačné závěry zatím k dispozici nejsou, je ale pravda, že kručící žaludek určitě neprospívá rychlému usínání.

Může způsobit poruchy příjmu potravy

Odborníci přerušovaný půst rozhodně nedoporučují těm, kteří měli v minulosti potíže s příjmem potravy. „Dieta může také způsobit strach, že nad kaloriemi ztratíte kontrolu, nebo naopak přejídání bez omezení,“ říká dietoložka a mluvčí Academy of Nutrition and Dietetics Yasi Ansari. Přerušovaný půst může také narušit přirozené vnímání hladu vaším tělem.

Další potíže  

Některé výzkumy naznačují, že přerušovaný půst posílí učení a paměť, jiné naznačují opak. Podobně je tomu s rizikem bolestí hlavy. Tady budou potřeba ještě další studie, které by jednoznačný vliv přerušovaného půstu na zmíněné oblasti dokázaly.

Měli byste tedy přerušovaný půst vyzkoušet? Přerušovaný půst není pro každého. „Pro některé může znamenat zdravotní riziko, například pro lidi s cukrovkou, těhotné nebo kojící ženy, stejně pro osoby s poruchami příjmu potravy,“ říká Ansari. Jiným může naopak vyhovovat. Pokud vás přerušovaný půst zaujal, určitě začněte schůzkou s registrovaným výživovým poradcem, abyste měli jistotu, že váš jídelníček bude odpovídat přímo vašim výživovým potřebám. A pak už jen věnujte pozornost svému tělu a mysli. Vy nejlépe poznáte, jak se s novým stravovacím plánem cítíte.

Autor: Pavla Skurovcová, Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.