Jak zhubnout po padesátce: Stačí zvolit správnou strategii | Moje zdraví

Jak na hubnutí po padesátce? Zásadní jsou tyto dvě změny

Jak na hubnutí po padesátce? Zásadní jsou tyto dvě změny
Autor: Shutterstock
12. března 2024 • 06:00

Pokud máte zažitou představu, že zhubnout po padesátce je téměř nemožné, rádi vás vyvedeme z omylu. I v pozdějším věku je možné dosáhnout úspěchu, ale vyžaduje to trochu odlišnou strategii než ve dvaceti letech. Přinášíme zásadní doporučení, která byste měli vzít v úvahu.

Trvale a úspěšně zhubnout lze opravdu v každém věku. Stačí dodržovat základní pravidla a hlavně nehladovět. Myslet byste měli také na to, že aby hubnutí bylo úspěšné, je vždy třeba změnit životní styl jako celek.

Jak snadno snížite obsah kalorií? Podívejte se na video:

Video se připravuje ...
Šest drobností, které vám pomohou snížit počet kaloriíVIDEO 

Co se změní po padesátce

V padesáti letech má žena v průměru o dvacet procent svalové hmoty méně než ve dvaceti. Je za tím řada důvodů, jedním z nich je například menopauza. Průměrná žena prodělá podle výzkumu Mayo Clinic menopauzu v 51 letech. Během přechodu dochází ke snižování hladiny ženského hormonu estrogenu a k dalším hormonálním změnám, které ovlivňují celý organismus. Klasickým projevem tak bývá úbytek kostní a svalové hmoty a také nárůst hmotnosti. Sval je totiž metabolicky aktivní, což znamená, že čím více jich budete mít, tím lépe půjdou tuky dolů.

Myslete na svaly

Pokud tedy získáte něco svalové hmoty nazpět, spalování bude mnohem rychlejší. Budování svalů nutně neznamená jen návštěvy posilovny. Určitě najdete takový pohyb, který vám vyhovuje. Jógu, plavání, chůzi, běh nebo tanec. „Protože ale hrozí vyšší riziko zranění kostí, je důležité tomu trénink přizpůsobit,“ říká Caroline Apovian, autorka knihy The Age-Defying Diet: Outsmart Your Metabolism to Lose Weight. A pokud s pohybem hodláte teď začít, určitě se alespoň na začátku poraďte s lékařem nebo trenérem.

Neřešte jen problémové partie

Nezaměřujte se pouze na určité problematické partie. Budování svalů berte jako komplexní záležitost, protože ve chvíli, kdy některé svaly opomenete, může dojít k tomu, že postava nebude rovnoměrná a že mohou vzniknout určité disbalance. Mělo by se dbát také na zádové svaly a hluboký stabilizační systém, neboť ochabnutí těchto svalů může vést k bolestem a zdravotním problémům.

Nezapomeňte na strečink

Rozehřátí svalů před cvičením a protažení po něm by měly být v tomto věku samozřejmostí. Pár cviků na zahřátí před tréninkem najdete zde a návod na protažení čtěte tady.

Nepřestávejte jíst

Řada lidí také v obavě před tloustnutím sníží kalorický příjem, což není dobré. Strava je vaším důležitým spojencem. Hladovění vede naopak ke zpomalování metabolismu a ukládání tuků. Správně složená strava naopak dokáže tvorbu svalů a redukci tuků podpořit. Caroline Cederquist, autorka knihy The MD Factor Diet, uvádí, že důležité je sledovat podíl cukru ve stravě. „V určitém věku tělo ztrácí schopnost využívat glukózu – náš primární zdroj energie – tak efektivně,“ říká. „Pokud ji nevyužijí buňky pro svou činnost, tělo ji musí uložit do tukových zásob.“ Po padesátce se tedy zaměřte na příjem cukru a vyměňte ho raději za kvalitní sacharidy. Více o tom, které to jsou a jak v těle fungují, čtěte zde.

Určitě myslete také na konzumaci bílkovin a zdravých tuků. A zařaďte do jídelníčku jídla bohatá na fytoestrogeny. Ty by mohly zmírnit příznaky klimakteria. Patří mezi ně pohanka, jáhly, celozrnná rýže.

Pijte

Čím jsou lidé starší, tím menší pocit žízně mají, a tak je velmi důležité myslet na pitný režim. Dostatek vody je velmi důležitý, tělo se zbaví toxinů, budete mít menší hlad i chutě a v neposlední řadě to ocení i vaše pleť. Můžete začít ráno vodou s citronem, nebude za vás sice hubnout, ale je to z mnoha důvodů skvělý začátek zdravého dne.

Zajímá vás, jestli máte nadváhu? Spočítejte si to snadno na naší kalkulačce.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.