Zkušenosti s liposukcí | Moje zdraví

Rizika liposukce: Můžete při ní i zemřít

Rizika liposukce: Můžete při ní i zemřít
Tuky je lepší odstranit cvičením než plastickou operací • Autor: iStock.com
13. září 2022 • 14:00

Liposukce neboli odsávání tuku z těla je celosvětovým trendem. Nedávná studie ukázala, že v roce 2016 byla v USA druhým nejoblíbenějším zákrokem v oblasti plastické chirurgie. 

Obecně se má za to, že liposukce je naprosto bezpečná. Nemusí to tak být vždy. Článek na serveru health.com popisuje komplikace, které měla při liposukci jedna pětačtyřicetiletá žena. U pacientky se totiž objevil vzácný a velmi závažný syndrom tukové embolie, která nastává, když se tuk uvolní z okolních tkání a dostane se do cév či do plic, kde blokuje cirkulaci krve a kyslíku.

Video se připravuje ...
Populární Laserová liposukce SlimLipo na klinic YES VISAGE.VIDEO 

Často se to děje například při zlomeninách či při závažných traumatech. K tomuto problému ale může dojít i při zmiňované liposukci. Lékaři ve své nové zprávě bohužel uvádějí, že je těžké tuto komplikaci diagnostikovat.

Odstranili jí 10 litrů tuku

Vraťme se k případu britské ženy, jejíž příběh se v příspěvcích lékařů uvádí. Pacientka absolvovala liposukci dolních končetin a kolen. „Operace měla odstranit tuk ze spodní části nohou, což mělo být startovacím můstkem k redukci její váhy. Celkově však došlo k odebrání zhruba 11 litrů tuku, což následně způsobilo, že 36 hodin od zákroku se pacientka cítila malátná a její tepová frekvence byla až neobvykle vysoká. 

Diagnóza: tuková embolie

Její stav se posléze velice zhoršil a pacientka byla převezena na jednotku intenzivní péče. Tam lékaři zjistili, že má v těle nebezpečně nízkou hladinu kyslíku. Po dalších testech dospěli k jasnému závěru – došlo u ní k tukové embolii. Ve chvíli, kdy byla jasná diagnóza, léčba probíhala celkem hladce. Lékaři jí obnovili správnou hladinu kyslíku a srovnali srdeční frekvenci a žena byla po dvou týdnech propuštěna z nemocnice. Pokud by ale lékaři nestanovili správnou diagnózu, mohlo být mnohem hůř.

Obecně lze říci, že poznat a diagnostikovat embolii je docela oříšek, jelikož neexistuje žádná standardizovaná sada kritérií, která by lékařům pomohla provést oficiální diagnózu. Pokud tedy zvažujete liposukci či jakýkoli jiný typ kosmetického chirurgického zákroku, měla byste si s lékařem nejprve promluvit o případných rizicích. K zákroku si také vybírejte kvalitní kliniku a prověřeného lékaře.

 

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.