Hluchavka bílá | Moje zdraví

Hluchavka bílá

Hluchavka bílá mírní podráždění kůže i bolesti v břiše.

Popis

Hluchavka bílá (Lamium album L.) je vytrvalou bylinou, která roste do výšky až půl metru. Lodyhu má nevětvenou, čtyřhrannou, v mládí pýřitou, poté se zbarví do fialova a ztratí pýří. Listy jsou tři centimetry dlouhé, mají vejčitou čepel a zdobí je ochlupení. V úžlabí horních listů nalezneme bílé květy. Mají souměrný tvar, pětizubý kalich a dvoupyskou korunu, dorůstající do 1,5 cm. Květy jsou  uspořádané v pěti až osmikvětých lichopřeslenech. Jejich půvab vyniká, když rozkvétají postupně odspodu nahoru. Plody jsou tvrdky vejčitého tvaru.

Účinné látky

Květy obsahují především katechinové třísloviny a slizové látky. Najdeme v nich i silici, flavonové glykosidy, isokvercitrin, cholin, saponin, tyramin, metylamin, biogenní aminy, histamin a další. Nať je bohatá i na řadu minerálů a stopových prvků.

Použití

Vývary z hluchavky můžete používat vnitřně i zevně. Formou obkladů hojí poškození kůže, vnitřně léčí například dýchací neduhy.

Účinky na zdraví

Koupele a obklady pomáhají k překrvování kůže, čímž se zmenšuje místní dráždivost. Hojí se tak popáleniny, hemeroidy, abscesy i mokvavé rány. Nápoj působí protizánětlivě a ulehčuje odkašlávání. Pomáhá při zánětu močových cest, upravuje i činnost střev. Zmírňuje bolesti u menstruace.

Výskyt

Hluchavka roste po celé Evropě, najdeme ji i v severní části Asie a Severní Americe. U nás ji najdete v lesích, křovinách, rumištích a na příkopech.

Sběr

Sklízejí se bílé pyskaté koruny bez kalichů i natě, a to za suchého počasí. Květy sušte nejlépe rychle, klidně umělým teplem, a to do 35 °C. Rostlina má sklony k plísním, proto je třeba ji skladovat opravdu v suchu. Sbírat se může i celá nať, což je nepoměrně jednodušší než u květu.

Domácí recepty

Čaj připravíme z čajové lžičky sušených květů hluchavky. Ty zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme louhovat 10 minut. Přecedíme a pijeme třikrát denně.

Tinktura pomáhá při nespavosti. Pět polévkových lžic čerstvých květů dejte do uzavíratelné sklenice a zalijte půllitrem 40% alkoholu. Nechte na slunném místě odstát dva týdny. Přeceďte a užívejte 10 až 20 kapek před spaním.

 

Autor: Aneta Šimonková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.