Anýz vonný | Moje zdraví

Anýz vonný

Anýz vonný umí zklidnit bolest a křeče v břiše.

Anýz vonný, též bedrník anýz (Pimpinella anisum) je jednoletá bylina, která vyroste do výšky 30 až 60 cm. Charakteristická je jednak svým aromatem, a také třemi rozdílnými tvary listů. Ty spodní jsou srdčité a zubaté. Prostřední jsou zpeřené. Horní část listů je trojčetně peřenosečná. Rostlina má bílé květy, které jsou seřazeny v okolíku s až 15 paprsky. Plod anýzu je dvounažka.

Účinné látky

Plod anýzu obsahuje převážně silici anetol, kumariny, flavonoidy, tuky, bílkoviny a cukry.

Použití

Anýz vonný se používá ve formě čajů či kloktadel, když klidní záněty dýchacích cest. Rovněž je skvělou variantou ústní vody. V kuchyni se využívá do různých druhů vánočního cukroví, polévek či omáček, jimž dodává specifickou sladkou chuť.

Účinky na zdraví

Anýz vonný má skvělé dezinfekční a antibakteriální účinky. Výborně působí při léčbě kašle, klidní bolavé průdušky. Navzdory svému aromatu nedráždí, naopak dokonale tlumí rozbouřený žaludek, mírní křeče. Skvěle působí proti střevním parazitům a podporuje tvorbu mateřského mléka.

Výskyt

Bylina se pěstuje na Balkáně, ve Španělsku, středomořských státech, Turecku, Mexiku a v Indii. U nás se pěstuje také, spíš na jihu nebo tam, kde je teplo.

Sběr

Sklizeň anýzu probíhá ve dvou etapách. Nejdříve se v létě sbírají čerstvé listy, jakmile květenství anýzu začne hnědnout, sbírají se semena. Seříznutý anýz se sváže do svazků a suší se vzhůru nohama. Umístěte pod anýz misku nebo látku, která zachytí padající semena.

Domácí recepty

Čaj na trávení pomáhá rychle při potížích s trávením. Kávovou lžičku semen přelijte 200 ml horké vody a nechte louhovat čtvrt hodiny. Sceďte a pijte teplý dvakrát denně. 

Čaj pro kojící maminky zvýší produkci i kvalitu mateřského mléka. Stačí vzít čajovou lžičku anýzu, fenyklu, jestřabin a přelít je 3 dl vroucí vody. Nechte 10 minut louhovat, přeceďte a pomalu vypijte.

 

Autor: Aneta Šimonková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.