Osm druhů bradavek. Které z nich máte vy? | Moje zdraví

Osm druhů bradavek. Které z nich máte vy?

Osm druhů bradavek. Které z nich máte vy?
Tvar bradavek je u každé ženy jiný. • Autor: shutterstock.com
14. března 2017 • 13:17

Nejen prsa, ale i bradavky mají mnoho tvarů a velikostí. Vpáčené, hrbolaté nebo ploché - protože příroda je hravá, je dost dobře možné, že máte dokonce kombinaci některých z nich. Přečtěte si, jaké jsou možnosti.

Vyčnívající

V podstatě klasifikované jako "běžné" nebo „normální". Jsou to takové bradavky, které vyčnívají nad povrchem dvorce alespoň o pár milimetrů a směřují ven. Pokud je chladno nebo je-li majitelka těchto bradavek vzrušená, vztyčí se ještě více a ztvrdnou.

Ploché

Na rozdíl od vyčnívajících bradavek tady nic nevyčnívá. Prso se zdá být v podstatě jakoby hladké, bradavka totiž splývá s povrchem dvorce a pouze tehdy, pokud je ženě zima nebo když se vzruší, mohou bradavky malinko vystoupit.

Nafouknuté

Nejen bradavka, ale i celý dvorec jsou jako nafouknutý muffinek a sedí na vrcholku prsa. Jsou na omak měkké, ale samozřejmě že jako každé ztvrdnou, pokud jsou vystaveny erotické stimulaci nebo se rapidně sníží teplota.

Vpáčené

Bradavky mohou být vpáčené několika způsoby. Nejmenší problémy způsobují ty, které jsou jen mírně vpáčené, a tak mohou být jednoduše stimulací dovedeny do stadia běžné bradavky. V nejtěžším třetím stadiu bývá jediným řešením problémů operace. Vpáčené bradavky dělají problém při kojení, dost často se ale stav v těhotenství upraví sám a bradavky vystoupnou.

Jednostranně vpáčené

Stejný problém jako u výše zmíněných – ale zde je pouze jedna taková bradavka. Jestliže se vpáčená bradavka u vás objevuje už od narození, potom je všechno v pořádku. Pokud se ovšem bradavka objevila náhle v pozdějším věku, bylo by dobré jít na vyšetření. Může to být totiž známka toho, že se něco děje!

Hrbolaté

Na prsních dvorcích mohou být hrbolky, což je absolutně přirozené. Tyto hrbolky se nazývají Montgomeryho žlázky a jsou to zvětšené potní žlázy. Každý je má, ale u některých lidí jsou viditelnější než u jiných. Při kojení mají za úkol zvlhčovat okolí bradavky. Mohou se zanítit podobně jako akné.

Chlupaté

Ano, dámy – ani vy, které se stydíte za to, že vám z bradavek vyrůstají chloupky, v tom nejste samy. Je to úplně běžná věc a je bezpečné si pomoci pinzetou, a ochlupení se tak zbavit. Každý máme v této oblasti folikuly, ze kterých mohou vyrůst chloupky, některé ženy mají k růstu ochlupení ale větší sklony než jiné.

Mnohočetné

Nebojte se, nejste žádný mutant, pokud máte o jednu – někdy i více než o jednu – bradavku navíc. Ty, které jsou navíc, bývají o něco menší, mnohdy vypadají trochu jako piha nebo mateřské znaménko. Jen pamatujte, že v době těhotenství se dočasně zvětší.

 

 

 

 

 

 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.