Chlapec trpí zvláštní nemocí: Pojídá vlastní dům! | Moje zdraví

Chlapec trpí zvláštní nemocí: Pojídá vlastní dům!

22. října 2017 • 06:00

Malý Zach trpí zvláštní poruchou: Musí neustále něco žvýkat a přitom není schopen rozpoznat mezi potravinami a nepoživatelnými předměty. A tak se klidně pustí do mýdla, papíru, omítky, ale i do koberce nebo zkouší žvýkat kameny!

Pětiletý Zach Tahir trpí zvláštní poruchou. Má nutkání něco neustále žvýkat. Jelikož není chlapec schopen rozlišit mezi jídlem a nepoživatelnými předměty, okusuje všechny možné předměty ze svého okolí. Počínaje roletami z oken a konče omítkou ze zdí.

Zach je autista, nemluví a porucha zvaná Pica se u něj projevuje ve zvlášť těžké formě. „Zach ze všeho nejradši vyleze na parapet a okusuje zatemňovací rolety. Chce pořád něco žvýkat, ale nikoliv kvůli chuti. Pro něj je důležitá struktura okusované věci,“ vysvětluje nešťastná matka Rachel Hornová. „Je schopen jíst všechno - bláto, mech, kameny, kousky látky, koberec, papír, tapety i vlasy,“ dodává 32letá žena.

Zach kvůli své poruše nerozezná, zda žvýká jídlo, nebo nepoživatelné předměty. Zničil tak již svůj pokoj • Autor: profimedia.cz

Aby syna ochránila, snaží se Rachel všemožnými způsoby zabránit, aby Zach polykal nebezpečné kousky předmětů. Do pokojíčku tak například sype kusy celeru nebo oříšky a doufá, že jim dá přednost. „Zach vůbec nemluví, a tak je to velice frustrující,“ říká matka, ale dodává, že na rozdíl od jiných autistických dětí má rád objímání. A také prý miluje tanec.

Rachel Hornová se obrátila o pomoc na veřejnost, protože by ráda pro svého nemocného syna vybudovala „bezpečný pokoj“. Tedy takový, v němž by nebyly nebezpečné předměty, které by Zach mohl okusovat.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.