Lékařka tvrdí: Burčák spaluje tuky. Můžete po něm zhubnout?

Po celé republice v těchto týdnech vrcholí vinobraní a k němu neodmyslitelně patří burčák. Věděli jste ale, že kromě dobré chuti a příjemné nálady má tento alkoholický nápoj i blahodárné účinky pro váš metabolismus?
Pokud si koupíte kvalitní burčák, tak v něm najdete hodně přirozených cukrů, také vitamín B a stopové prvky, jako je železo či zinek. Dostáváme jím do těla i kvasinky a přirozené bakterie.
Dobře, tak teď už víme, že skutečně něco pozitivního obsahuje, ale co si o tomto oblíbeném nápoji myslí lékaři? Vinaři tvrdí, že správný burčák kudy teče, tudy léčí. Má se ho prý vypít tolik, kolik má člověk krve a má téct ven všemi otvory. Takže máme skutečně vypít pět litrů burčáku, jak radí někteří jeho milovníci? „To je pěkná kocovina a ráno solidní průjem,“ podotýká oslovená lékařka Lucie Nováková a pokračuje: „Určitě neuškodí dát si pár skleniček a pročistit organismus, tím teď míním hlavně střeva.“
Obecně tento nápoj blahodárně působí na vlasy, nehty a pokožku. Obsahuje také tiamin, který podporuje také srdeční činnost. Najdeme v něm i látku nikotinamid, která zabraňuje nervovým a kožním poruchám. Kyselina pantotenová zase chrání tělo proti onemocněním sliznice a zažívacího ústrojí.Na druhou stranu obsahuje hodně cukru, takže pro diabetiky vhodný není.
Burčák pomáhá odbourávat tuky
V čem nám tedy kromě zmiňované „dobré nálady“ může burčák pomoct? Znovu nám odpoví odbornice. „Určitě se s ním nedají léčit neduhy, přeci jen je to alkohol a ten je zdraví škodlivý. Na druhou stranu bílé i červené víno v malém množství působí pozitivně na cévy a napomáhá odbourávat tuky jako je cholesterol a triglyceridy z cév,“ vysvětluje Nováková.
Takže jaká je optimální dávka dobrá pro naše zdraví? „Musím podotknout, že tu skutečně mluvíme maximálně o 2 decilitrech denně. Takže burčák svým způsobem zdraví je, ale v omezeném množství,“ upozorňuje lékařka.
Jak poznat kvalitní burčák?
Jak bylo napsáno výše, samozřejmě také velmi záleží na kvalitě burčáku. Takže pokud ho kupujete někde u silnice nebo u stánku, na který celý den praží slunce, asi si moc nepochutnáte a vašemu tělu to nic zdravého nepřinese. Slunce totiž kvalitu nápoje velmi snižuje.
A jak tedy kvalitní burčák poznáme? Podle vinařů by měl mít okrovou barvu s nahnědlými tóny. Rozhodně by neměl být kalný. Kal se totiž v nápoji objevuje až v pozdějších fázích kvašení, kdy už je většina cukru prokvašená. Takže už víme, jak by měl vypadat a jak poznat tu správnou chuť? Burčák, ve kterém už není skoro žádný cukr chutná více po alkoholu a vytrácí se sladkost. Takže obecně čím sladší vinný nápoj je, tím bude čerstvější. Musí být také cítit po odrůdě, ze které byl vyroben.
Jak se vlastně burčák vyrábí? Vylisovaný mošt po pár dnech zkvasí na nápoj s příměsí alkoholu. Moc dlouho ale nevydrží, protože kvašení u něj stále probíhá, proto se musí vypít velmi rychle. Zajímavostí také je, že kromě Slovenska a některých oblastí Rakouska a Německa se s takovou oblibou jako v tuzemsku, nikde nepije. Ve většině jazyků pro něj neexistuje ani příslušné slovo.
Burčák si můžete vyrobit i doma. Podrobný návod na výrobu domácího burčáku najdete na recepty.cz