Deset způsobů, jak porazit depresi bez alkoholu | Moje zdraví

Deset způsobů, jak porazit depresi bez alkoholu

Deset způsobů, jak porazit depresi bez alkoholu
Pozitivní myšlení a zaměření se na přítomnost je nezbytnou podmínkou toho, abyste se cítili lépe • Autor: iStock.com
20. června 2017 • 06:00

Nemluvíme o depresi jako o klasické chorobě, která je bohužel velmi vážná a pokud jí trpíte, měli byste vyhledat odbornou pomoc psychiatra. Řeč je o depresi jako o splínu, smutku, který nám kazí pozitivní chápání světa a náhled na život. Trápí často bezdůvodný smutek i vás? Přečtěte si našich deset rad, jak se zbavit deprese.

1. Nedělejte ze všeho katastrofu

Vzít si jednu událost a pak s ní zacházet jako se zdrojem negativity je kontraproduktivní. Snažte se nevidět věci černě: To že jste přišli teď o práci, většinou neznamená, že budete pozítří bezdomovci. Myslet pozitivně se vyplatí.

2. Přestaňte pořád dokola přemýšlet o negativních věcech

Když se vám stane něco nepříjemného, pohádáte se s kolegou nebo kamarádem, není dobré pořád dokola si celou situaci přehrávat a říkat si, co všechno je špatně. Smysl má zaměřit se na budoucnost a jak se příště špatné situaci vyhnout. Nikdo z nás není schopen odhadnout, co se bude dít. Je dobré zaměřit se na přítomnost, na aktuální chvíli a užívat si každou příjemnou věc, která se vám stane.

Stres je často spouštěčem deprese, jak se ho zbavit se podívejte v našem videu.

Video se připravuje ...
10 rad, jak se zbavit napětí a stresuVIDEO 

3. Nevracejte se do minulosti

Je velmi snadné neustále si říkat: Měl jsem udělat to a to a ne to a to. Ale jenom se zacyklíte v kruhu vlastního smutku. Stejně jako v předcházejícím bodě se zaměřte na přítomnost. Důležité je, co je teď, minulost nezměníte.

4. Oslovte okolí

Charakteristickým znakem deprese nebo splínu je pocit izolace. Ale nikdo vám nepomůže, pokud mu nedáte najevo, že o pomoc stojíte. Sdílení svého smutku s ostatními, a to nejen při osobním kontaktu, ale i na sociálních sítích nebo internetových diskusích, vám může pomoci získat podporu a pochopení vaší situace.

5. Dodržujte denní režim

Lidé, kteří jsou v depresi, velmi často zapomínají dělat běžné denní činnosti – jíst, spát nebo se převléknout. Přitom tyto nezbytné rituály udržují tělo i duši v setrvačnosti a chrání ho před kolapsem.

6. Věci nejsou černobílé

Věci, lidé ani situace nejsou nikdy jen špatné ani nikdy jen dobré. To je fakt, se kterým je nutné se smířit. Když vás opustí partner, nemůžete si to vykládat tak, že vás nikdo nemá rád. Je lepší si říct, že je ještě spousta lidí, kterým na vás záleží. Je to pravidlo pověstné poloprázdné či poloplné sklenice.

7. Připomínejte si realitu

Negativní myšlenky, které máte v sobě, je nutné začlenit do reality. Je to skutečnost, nebo jen výplod vaší fantazie? Opravdu je váš problém ten největší, který může lidstvo postihnout?

8. Stanovte si chytré cíle

Stanovte si jednoduché a dosažitelné cíle. Napište si je a odškrtávejte. S každým odškrtnutým úkolem se vám uleví. Uvidíte, kolik jste toho zvládli, a budete se cítit lépe.

9. Sepište si věci, které vám dělají radost

Seznam věcí, které vám v životě dělají dobře, je důležitý. Za prvé se sami zamyslíte nad tím, co je na světě hezké, a za druhé ty věci začnete zase postupně dělat. Dělejte je, i když na ně nemáte hned chuť. Chuť se dostaví a vy začnete zase myslet pozitivně.

10. Nepopírejte, že jste v depresi

V každé životní situaci platí – přiznat si problém je prvním krokem k jeho řešení. Přiznejte sobě i okolí, že se necítíte dobře, a začněte pracovat na nápravě.



Autor: Kateřina Erbsová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.