Chcete mít lepší sperma? Musíte udělat tohle! | Moje zdraví

Chcete mít lepší sperma? Musíte udělat tohle!

Chcete mít lepší sperma? Musíte udělat tohle!
Kvalitu spermatu může muž ovlivnit. • Autor: shutterstock.com
20. dubna 2023 • 14:00

Nedaří se vám oplodnit partnerku nebo není spokojená s chutí vaší šťávy lásky? Přinášíme vám deset tipů, jak vylepšit sperma.

1. Cvičte. Cvičení uvolňuje do těla testosteron, který podporuje tvorbu spermatu.

Video se připravuje ...
Blesk Podcast: Celotělový orgasmus a podceňované partie. Masérka odhalila taje tantry.VIDEO 

2. Pokud kouříte, přestaňte ještě dnes. Kouření cigaret způsobuje úbytek spermií, zpomalení jejich pohybu a deformaci tvaru (totéž platí také pro marihuanu). Podle studií mají kuřáci o 22 % spermií méně.

3. Omezte pití alkoholu. Alkohol negativně působí na funkci jater, a tak snižuje také úroveň estrogenu (ano, i muži mají estrogen), který ovlivňuje zdraví a tvorbu spermií.

4. Snažte se vyhýbat stresovým situacím. Stres má negativní vliv na sexuální funkce. Pokud trávíte 12 hodin denně v náročném zaměstnání a nemáte čas na odpočinek, vaše spermie nebudou v nejlepší kondici.

5. Omezte cyklistiku. Jízda na kole přináší řadu zdravotních benefitů, ale spermiím neprospívá. Delší pobyt v cyklosedle negativně ovlivňuje jejich tvar a kvalitu.

6. Sprchujte se studenou vodou. Optimální teplota pro tvorbu spermií je 34,5 °C, tedy o něco méně než tělesná teplota.

7. Místo slipů noste volné trenýrky. Důvod je stejný jako u sprchování studenou vodou – trenýrky spermiím zajistí nižší teplotu.

8. Pokud často používáte notebook, nedávejte si ho na klín. Výzkum spermií umístěných v blízkosti notebooku (se zapnutou Wi-Fi) prokázal, že se stávají pomalejšími a vykazují známky poškození DNA.

9. Pozor na léky. Nemálo léků omezuje tvorbu spermií. Pokud nějaké léky užíváte, poraďte se s lékařem nebo čtěte pozorně příbalové informace.

10. Nemasturbujte každý den. Tedy pokud chcete oplodit partnerku, měli byste tak tři dny před plánovaným početím držet sexuální půst.

Autor: Lucie Stočesová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.